Мантију заменили сточарством

ppmedia.rs 16. април 2018. године Друштво Пољопривреда Коментари

Браћа Милош и Младен Поповић највећи произвођачи млека у нововарошком крају Браћа Милош и Младен Поповић највећи произвођачи млека у нововарошком крају (foto: ppmedia.rs)

Породица Срећка Поповића из села Кућани са обронака Муртенице на својој фарми крава годишње произведе више од 200 000 литара млека што их сврстава у највеће произвођаче млека на територији општине Нова Варош. У стаји има око 40 високомлечних музних крава сименталске расе и скоро исто толико јуница о којима бригу воде две генерације Поповића, поред главе домаћинства Срећка и синови Младен и Милош. Млеко произведено на овој фарми завршава на домаћем тржишту у рафовима великих маркета.

Девет генерација у лози Поповића били су свештена лица, међутим ту традицију прекинуо је Срећко који се уместо мантији посветио сточарству. Уз помоћ државне субвенције пре деценију и по саградио је фарму у селу Кућани у Месној заједници Јасеново, и са своја два сина Младеном и Милошем кренуо у производњу млека, која се из године у годину повећавала па сада дневно ови вредни домаћини произведу око 600 литара, што их сврстава у ред већих произвођача у целом Златиборском округу.

– Сада у штали имамо 36 високомлечних крава и око 20 јуница. Да би све намирили треба пуно рада, устајемо са првим петловима и са послом завршавамо око девет увече. На сву срећу немамо проблема да пласирамо млеко на тржиште, комплетну производњу откупи млекара Златибор која уредно плаћа за то а и цена је солидна – прича за “ПП Медиу” двадесетдеветогодишњи сточар Младен Поповић и у шали додаје да му је теже да пронађе девојку за женидбу, него да обезбеди пласман за произведено млеко, вели неће ниједна да дође на село и ако има све услове за нормалан живот.

Тренутна цена од 39 динара за један литар млека, плус додатних 7 динара државне премије задовољава основне потребе произвођача. Храну за стоку производе углавном сами на свом имању, имају сву потребну пољопривредну механизацију. Ипак, Поповићи размишљају и о повећању броја грла а самим тим и о већој производњи млека, за то би им нека помоћ од државе ите како значила.

– Штала је дугачка 43 метра и широка 13 метара, па самим тим има простора и за повећање броја крава, намеравамо да садашње стање повећамо за још двадесетак грла. То изискује и веће трошкове па би нам нека помоћ од државе добро дошла. За сада имамо субвенцију од 25 хиљада динара по једном грлу, што нам пуно значи али и није довољно да покрије неке основне трошкове које имамо – наглашава Младен Поповић.

Поред туризма стратегија развоја општине Нова Варош у значајној мери се заснива и на пољопривреди, те стога кроз разне субвенције и видове помоћи локална самоуправа поспешује ову привредну грану а самим тим и покушава задржати младе људе на селу и зауставити константну миграцију становништва у потрази за послом.

Начелница КЛЕР-а Маријана Ђокић Начелница КЛЕР-а Маријана Ђокић (foto: ppmedia.rs)

– Општина издваја помоћ пољопривредницима директно кроз субвенцију за подстицај производњи и рурални развој и путем помоћи пољопривредним удружењима. Ове године за те две намене опредељено је око 15 милиона динара из локалне касе – каже руководилац Канцеларије за локални екомски развој Маријана Ђокић.

Село Кућани броји око четрдесетак домаћинстава и то углавном старачких. Радни дан на овој фарми почиње у пола седам ујутру а завршава се у девет увече . Посла има доста али када се труд и рад покажу као исплативи умор се лакше савлада.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.