Нико неће брати печурке

politika.rs ( Гвозден Оташевић) 26. март 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo (foto: Ilustracija/ kurir.rs)

Више од 95 одсто откупљених шумских плодова из Србије иде у земље ЕУ.

Најновијим изменама Закона о порезу на доходак грађана уведена је обавеза плаћања доприноса и пореза за шумске плодове, гљиве и лековито биље од 58 процената. Зналци из ове делатности кажу да је за њих, још пре почетка сезоне, она вероватно изгубљена и да ће посао, који Србији сваке године доноси 20 милиона евра од извоза, једноставно стати.

– Нова одредба, по ставу локалних јединица Пореске управе Републике Србије, подразумева да откупљивач шумских плодова и лековитог биља мора, приликом откупа, у име и за рачун особе која је прикупила шумске плодове и лековито биље, да плати и порез и доприносе за пензијско и здравствено осигурање, независно од чињенице што се прикупљањем најчешће баве пољопривредна газдинства која већ јесу опорезована по другом основу. То, даље, значи да сваки откупљивач шумских плодова и лековитог биља, на откупну цену, мора да дода чак 58 одсто вредности откупљене ствари. Када се још на то надовеже обавезних 10 процената на име еколошке таксе, произилази да на вредност шумског плода од 1.000 треба додати 680 динара, као порез и допринос за особу која је прикупила шумски плод или лековито биље – каже за „Политику” Милић Поповић, власник предузећа „Интерфуд 60” из Чачка.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.