Исповест монаштва Епархије милешевске

milesevskaeparhija.rs 20. март 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

На дан Преподобног Герасима Јорданског, 17. марта 2018. године, у манастиру Милешеви је уприличена света тајна исповести за монаштво Епархије милешевске. На позив Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија а благословом Преосвећеног Епископа бихаћко-петровачког г. Сергија, свештеномонахе, монахе и монахиње ове Епархије исповедао је Високопреподобни архимандрит Серафим (Кужић), настојатељ манастира Рмањ који се налази у западној Крајини, између река Унац и Уна, недалеко од Дрвара.

Затим је служена Света архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије. Саслуживали су архимандрит Серафим; архимандрит Теофил, настојатељ манастира Бања; архимандрит Леонтије, духовник манастира Милешева; и протођакон Никола Перковић.

Преосвећени Епископ Атанасије је у својој проповеди истакао да се у цркви учимо да живимо једни са другима у љубави, у миру, како да станемо једни са другима раме уз раме, да можемо да се осмехнемо једни другима, да једни друге загрлимо: -Учимо се да стојимо пред Богом и другима, и да нам колена не дрхте, да нам образ не црвени, да нам срце не трепери, него да имамо мир у души. То постижемо у молитви и у храму. А да бисмо све то остварили потребно је из себе избацити грех. Зато је данас овде била велика Света тајна исповести. Монаштво ове Епархије је имало Свету тајну исповести, пре Литургије, јер да бисмо остварили чисте и мирне односе једни са другима треба избацити све што томе смета, грехове који су се наталожили. У овој светој тајни ми се свега тога ослобађамо, и Бог нам прашта по својој доброти, али нас и снабдева новом силом да грех савлађујемо и да га не понављамо.

Посебну радост овом литургијском сабрању дали су ученици веронауке из околине Шапца, гости манастира Милешеве, чију је љубав према Мајци Цркви Владика похвалио, истакавши да му је посебно драго што су дошли у овај манастир, место српске просвете и културе, и што су се поклонили гробу првог српског просветитеља, Светог оца нашег Саве, учитеља пута који води у живот вечни.

Након Свете Евхаристије, благословом Преосвећеног Владике Атанасија, отац Серафим је одржао веома поучно предавање у коме је говорио о монашком подвигу у данашњем времену са акцентом на основне монашке завете: послушање, сиромаштво и безбрачност. Након предавања развио се душекорисни разговор.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.