Паре за пет медија

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 16. март 2018. године Друштво Коментари

За информисање грађана 3,3 милиона динара из буџета општине За информисање грађана 3,3 милиона динара из буџета општине (foto: Д. Гагричић)

Предлог комисије да „Варошке новине“ добију 1,4 милиона, ТВ Прибој 700.000, „Радио Златар“ 500.000, а ПП Медија и ГЗС по 350. 000 динара.

Комисија за расподелу 3,3 милиона динара  из буџета Општине Нова Варош на конкурсу за пројектно суфинансирање медија у петак је предложила да паре добије - пет установа.

Највише средстава – 1,4 милиона,  комисије је предложила да добију  „Варошке новине“ за пројекат „У служби грађана – Варошке новине“. За „Радио Златар“,  други  локални медиј у нововарошкој општиони и пројекат „Нововарошки мозаик“ опредељено је 500.000 динара.

Међу  медијским кућама са стране на челу листе по предложеној суми је ТВ Прибој са 700.000  динара за „Хронику Нове Вароши“. По 350.000 динара намењено је „ПП Медија“ из Пријепоља ( „Туризам, покретач развоја општине Нова Варош“) и „Гласу западне Србије“ из Чачка („Дебата – пољопривреда, сточарство и туризам, потенцијали и пракса“).

У комисији су били Владе Илић, новинар „Новости“, дописник из  Чачка, Зоран Марјановић, новинар франкфуртских „Вести“ из Горњег Милановца и  Милена Милетић, представник општинске управе. Они су, како се незванично сазнаје, одлуку донели уз консултације и предлоге  општинске власти. .

Ускоро ће, како је најављено, чим се припреме уговори и потпише их председник Општине - започети исплата месечних рата мадијима.

Зашто изостаје трибина о остваривању јавног интереса? Зашто изостаје трибина о остваривању јавног интереса?

На конкурсу за расподелу новца пореских обвезника учествовало је 18 издавача новина, те радио и ТВ станица и власника портала из општина  Златиборског округа, али и из Краљвеа, Аранђеловца, Чачка, Новог Сада, док их је  из Београда било пет. Поред прихваћених пројеката најчешће понуде биле су за зумирање туристичких потенцијала,  па за зелену економију,  екотуризам и одрживи развој или еколошке радионице и дружионице, до хроника западне Србије, истинитог и правовременог информисања из „општине за пример“ и жена хероја транзиције.

Представници Министарства културе и информисања најавили су ускоро доношење медијске стратегије, као основе за усвајање сета закона, како би се увео рeд у овој  области. Окончање овог посла нестрпљиво очекују и у граду под Златаром, како би се отклонио низ недоумица, приговора на неправилно трошење буџетских пара или на рад комисија и оцењивање пројеката, као и обављеноног посла. 

Каква је судбина локалних медија? Каква је судбина локалних медија?

Овдашња секција Удружења новинара Србије (УНС) већ раније је затражила јавну трибину како би се сучелили ставови о могућностима и потребама Општине  у области  остваривања јавног интереса у информисању. Неопходни су  разговари о доношењу општинког плана информисања, затим условима опстанка локалних медија (материјалној, техничкој и кадровској ситуацији) као расаднику кадрова и дописничке мреже, повезивању са радио и ТВ станицама у Ужицу, као матици ове општине. Међу критеријума би требало да буде и квалитет рада – пре свега  разноврсност програмске шеме, богатство  журналистички израза и број запослених на новинарским задацима, те информисање о свакодневном животу и размена информација међу комшијама.

Медијска кућа на Златибору  

Овде подсећају и на стару идеју – отварања медијске куће на Златибору,  на коју би се „качили“ програми локалаца, а њен опстанак потпомогла би, поред осталог,   туристичка привреда планине и околне општине, које имају економски интерес.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.