„Сидро“ спасило сезону скијања

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 17. фебруар 2018. године Туризам Вести у сликама Коментари

Ски лифт и за сат извлачи 450 смучара Ски лифт и за сат извлачи 450 смучара (foto: Д. Гагричић)

Скијало се на трећини стазе „Златар“, од ТБ релеја до ресторана „Огњиште“. Најаве да се због високих температура и недовољно снега жичара четворосед измести под Голо Брдо – на дугом штапу.

Ски-лифт „Сидро“, дужине 380 метара, на горњем делу стазе „Златар“,  зимус је спасио сезону скијања на Златару. Скијало се  од ТВ релеја на Цвијетњаку  до ресторана „Огњиште“ на Пуцаревини јер  временске прилике нису ишле на руку закупцима стазе.

- Због високих температура и недовољно снега  није радила жичара четворосед. У неповрат нам је отишао труд  јер се отопио снег који смо  „правили“ топовима, најпре 25. новембра, па 10. децембра. Трећи пут -  22. децембра смо, коначно били боље среће, па је припремљена само трећина стазе - истиче Салих Туркмановић, шеф скијалишта предузећа „Златар путеви“.

Рај за дружину на горњем делу стазе Златар Рај за дружину на горњем делу стазе Златар

Сунчно и топло време у дане сретењског празника и првог дана викенда привукло је вели број гостију  на Златар.Чекало се у реду на ски-лифту „Сидро“, а околне ливаде  биле су тесне за све оне који су учили прве кораке на скијама и санкама или су правили грудве и по неког Снешка Белића.

Мода, директан пренос спуста или само јављање са стазе Мода, директан пренос спуста или само јављање са стазе

На стази је, ако не вара утисак, било  мало скијаша вичних спусту и слалому. Рекоше да их је знатан број отишао на Торник, неки од њих су се љутили што им се „око ногу мотају почетници“. Ови други су, пак, стрепели од њихових заокрета и снега који је прштао. Замерке имају и  инструктори скијања. 

Сунчан дан, снега преко 30 центиметара Сунчан дан, снега преко 30 центиметара

Скијаши тврде да је велика штета што не ради беби ски-лифт или нека „жица“ за почетнике. Опрема, кажу, недалеко од ресторана „Огњиште“  није за старо гвожђе, па би за идућу зиму требало наћи локацију. Не треба сметнути с ума да су ти терени регрутни центри будућих смучара, а да уз њих иде чета родитеља, посматрача... 

Школа сијања, посла и за инструкторе и родитеље Школа сијања, посла и за инструкторе и родитеље

Охрабрење за прве кораке на стази поред ски лифта Охрабрење за прве кораке на стази поред ски лифта

Треба научити и како да се падне и устане Треба научити и како да се падне и устане

У општинској управи кажу да је, због глобалног отопљења, будућност зимског туризма на Златару у скијалиштима испод Голог Брда (1626 метара), на теренима Црвених Вода и Друловића, где је  и зимус било снега довољно. За озбиљнију понуду - да би се продужила сезона и изашло у сусрет жељама гостију, председник општине Радосав Васиљевић најављује разговоре са „Србија-шумама“ око решавањеа имовинских односа, као и асфалтирање пута Превој – Водена Пољана.Тамо је, каже и трафостаница, што смањује трошкове  инфраструктуре за измештање жичаре четвороседа са падине наспрам града.

Опрема беби лифта, чека стазу и монтажу Опрема беби лифта, чека стазу и монтажу

Све је то, ипак, на дугом штапу, а гости хотела ће, ако се не учине  озбиљнији кораци  – отићи на друга места. Златно име планине и наше хвалисање лепотама – неће нам много помоћи.

Греје сунце Златара, слика иде у свет Греје сунце Златара, слика иде у свет

Уосталом, сличне иницијативе помињане су и пре три деценије. Не каже народ чудоради: да је потке к'о основе – све би жене ткаље биле.

Предах, окрепљење и сунчање испред ресторана Огњиште Предах, окрепљење и сунчање испред ресторана Огњиште

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.