Немаштина притисла осмочлану породицу Јешић ( Видео )

ppmedia.rs 18. фебруар 2018. године Хуманитарне акције Коментари

Једино слоге не недостаје Једино слоге не недостаје (foto: ppmedia.rs (Алем Ровчанин))

Породица Ненада (45) и Данијеле (40) Јешић са шесторо деце из пријепољског насеља Залуг живи на рубу егзистенције без елементарних услова за живот. Трошна кућа за коју закуп плаћа општински Центар за социјални рад у изузетно је лошем стању па Јешићи страхују да би могли остати без крова над главом. Једини сигуран приход за ову породицу је школска стипендија у износу од пет хиљада динара коју прима Миљан ученик трећег разреда Техничке школе.

Тешка мука и немаштина надвили су се над домаћинством осмочлане породице Јешић из Залуга. Глава куће Ненад тешко је оболео и реко устаје са постеље, па Данијела поред бриге како да прехрани чељад, води рачуна и о болесном супругу. Голгота ове фамилије кренула је пре нешто више од једне деценије, када су из села Звијезд, где им је у клизишту страдала породична кућа, прешли да живе у бараке одмаралишта „Бошко Буха“ на Јабуци, да би пре седам година из одмаралишта били исељени а Јешићима је тада додељена као нужни смештај кућа у Залугу.

Данијела Јешић са децом Данијела Јешић са децом (foto: ppmedia.rs)

Стипендија од пет хиљада динара коју захваљујући хуманим људима из Београда прима средњошколац Миљан једини је приход који сваког месеца стиже у овај дом, што је недовољно за основне животне намирнице па сваки оброк доноси неизвесност и бригу Данијели, хоће ли имати хране за све. 

"У кући имам два килограма брашна, пола литра уља и нешто мало пасуља, верујте да размишљам шта да припремим данас да се једе. Не ретко се деси да хране не буде за све у кући, па супруг и ја останемо гладни. Али проћи ће вљда и ово …..", кроз сузе каже Данијела.

Шесторо деце Јешића одраста у оскудици и немаштини, зими додатну бригу ствара и недостатак огрева, новца за куповину дрва нема па да би загрејали собу малишани Срђан, Миљан и Милован сакупљају грање у оближњем шумарку.

"Видите да у соби дува са свих страна, прозори су испуцали, новца за замену немам. Деца сваки дан иду до шумарка како би сакупили грања да се угрејемо. Били су нам пред зиму обећали из Центра за социјални рад да ће обезбедити огрев, међутим од тога ништа није било. Раније је помагала и епархија Милешевска међутим ни они ове године дрва нису имали да нам дају",  јада се Данијела Јешић.

О невољама које их тиште и тешком одрастању, Миљан (17) и његова браћа Срђан (13) и Александар (10) нерадо говоре. Сестри Данки је осам година, а најмлађи Дарко годину је млађи. Најстарији од њих шесторо, Милован има 19 година, након повреде на раду остао је без посла па сада надничи како би помогао родитељима да прехране породицу.

Отац породице Ненад Јешић тешко је оболео, Отац породице Ненад Јешић тешко је оболео, (foto: ppmedia.rs)

"Идем да радим где год ме ко позове. Лети има посла, беру се малине нађе се нека дневница увек, али зими нема ништа, месечно једва неколико дана да одрадим", каже Милован.

Овој породици недавно је укинута новчана социјална помоћ коју су добијали од државе преко Центра за социјални рад. Међутим, док помоћ локалне заједнице изостаје Јешићи се надају да у Србији постоје људи добре воље који ће им помоћи са се изборе са немаштином која их је притисла.

Продукција Глас западне Србије урадила је причу о породици Јешић која је емитована у Дневнику РТВ Војводине. Позивамо све људе добре воље да овој осмочланој породици помогну у складу са својим могућностима.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.