Комшијски пут испод Чемернице

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 14. фебруар 2018. године Друштво Коментари

Пут је стратешки пројекат за опстанак краја – са договора у Кушићима (Фото: Д.Гагричић) Пут је стратешки пројекат за опстанак краја – са договора у Кушићима (Фото: Д.Гагричић)

Представници општинa Ивањица и Нова Варош у Кушићима о повезивању села на „старој граници“. Ускоро потписивање меморандума о сарадњи, измена пројекта за 14 километара саобраћајнице Анатема – Кадина Стена – Штитково и крака Кадина Стена - Камена Чесма и захтеви за помоћ државе.

Асфалтирање пута Анатема – Кадина Стена – Штитково  и  крака од раскрснице на Кадиној Стени до Камене Чесма чекамо „к'о озебли сунце“. Заједнички ћемо тражити подршку  државе, како би пут  допринео опстанку села на падинама Мучња, Чемернице и Јавора и развоју, пре свега, пољопривреде и туризма. 

Ово је порука са  састанка комшија, представника општина Ивањица и Нова  Варош, одржаног у уторак (13. фебруара) у„Монином“ хотелу „Јавор“ у Кушићима.

Подсећајући да се општина Ивањица бори да годишње обезбеди  50 милиона динара за одржавање 1.200 километара  некатегорисаних и 50 километара општинских путева и улица, Александар Радоњић, помоћник председника Општине Ивањица за грађевинарство и инфраструктуру, истакао је да је  инвестиција у комшијски пут немогућа из буџета две општине, па се заједничким снагама мора тражити подршка државе.

- Према пројектној документацији, урађеној 2012. године, градња пута старом трасом - три деонице од 14 киломтара - коштала би 326 милиона динара. Скупо је то за садашњи тренутак, па предлажемо измене пројекта и знатно смањење трошкова, тако  што би  ширина пута, уместо предвиђених пет  - била четири метра, уз поштовање законских стандарда у осталим елементима пута. Наше службе ће  припремити меморандум о сарадњи две општине, а  након  потписивања - формираће се  радна група која ће тражити средства  у Влади Србије и  министарствима.Чини ми се да је најизгледнија  етапна градња – рекао је Радоњић.

Изражавајући задовољство што је дошло до састанка представника две општине које су геофрафски тако близу, а путевима  – далеко, Радосав Васиљевић, председник Општине Нова Варош,  заложио се  за радове који ће спојити две општине, два округа (моравички и златиборски) и два регионална пута.

- Обавеза је нас комшија да сарађујемо.Не може да нам прође мандат,а да ништа не урадимо на  важном послу о ком се деценијама  прича. Никад нисмо били ближи циљу и ајде  да за три године урадимо по два километра из више праваца.Наравно, сви се морамо заложити да у Влади и „Путевима Србије“ објаснимо да је ово пројекат стратешки важан  за развој краја,  у првом реду, за  туризам и пољопривреду, али и осталих грана привређивања - нагласио је Васиљевић.

У договору комшија у Кушићима учествовала су и инжињери ивањичке Канцеларије за локални економски развој, ивестиције и грађевинарство, те иницијатори ове акције - група мештана Штиткова и Маскове и Милета Караклајић, директор школе у Катићима, као и представници „Моне“.

Манастир Дубница,  духовно средиште Старог Влаха   (Фото: Д. Гагричић) Манастир Дубница, духовно средиште Старог Влаха (Фото: Д. Гагричић)

- Велико је интересовање наших гостију и полазника школе у природи за посете етно-селу Штитково, манастиру Дубници и језерима на Увцу – рекао је Дарко Орестијевић - директор хотела „Јавор“, који ускоро почиње дуплирање капацитета од 11о кревета.- Планирано је и отварање туристичке линије, једном недељно, од Ивањице до Нове Вароши. Међутим, гости,  превозници и туристичке агенције имају замерке на лоше деонице пута...

Гости одлазе до Штиткова и језера на Увцу,   хотел  Јавор Гости одлазе до Штиткова и језера на Увцу, хотел Јавор (foto: booking.com)

- Да није купаца из Сјенице, у нашим селима не би имао ко да откупи теле или краву. Срећом, блага зима омогућила је пролаз путевима који се  не чисте, а и ја имам мање посла са трактором, чекрком и раоником, којим извлачим заробљена возила – рекао је Владета Несторовић,пољоприврдник из Дубоке под Анатемом.

Учесници скупа су се сложили да мештани и месне заједнице прикупе потписе власника имања за сагласност за радове на траси. Осим путне привреди, разговарало се и о сарадњи у другим делатностима  у моравичком и увачком делу Старог Влаха.

Поправке чим гране пролеће 

Прихваћена је иницијатива да се напролеће, чим дозволе временске прилике, поправи пут Анатема – Кадина Стена – Штитково, како би се омогућио долазак кромпираша из Мочиоца, Катића, Шареника и других села у нововарошки и пријепољски крај, али и транспорт дрва, грађе, стоке и млечних производа и лакши и бржи пролазак путничких аутомобила, комбија и мањих аутобуса.Зимус ће се, речено је, анализирати услови и могућности  за рад мобилне дробилице у неком од мајдана камена.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.