ИПАРД програм ЕУ: Тражимо 51 машину

novosti.rs ( J. Су.) 13. фебруар 2018. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo Пољопривредна механизација / agropress.org.rs

Ускоро се расписује нови конкурс за додељивање средстава из ИПАРД фондова. За први круг рок 26. фебруар. До краја 2018. године још пет позива.

Пољопривредницима у Србији, од средине децембра прошле године, на располагању су средства из ИПАРД програма ЕУ. До сада је пристигао 51 захтев, од тога 15 за машине и 36 за тракторе. Рок за подношење документације је 26. фебруар.

- У марту ће бити расписан конкрус за прераду, где ће пољопривредници моћи да конкуришу за средства која служе изградњи објеката, али и за набавку машина - рекао је, за "Новости", министар пољопривреде Бранислав Недимовић. - До краја године биће још пет позива, што ће са ова два претходна бити укупно седам за 2018. годину.

Током ове године, пољопривредницима је из ИПАРД фонда намењено 50 милиона евра. Реч је о дугоочекиваним претприступним средствима ЕУ намењеним пољопривреди у износу од 175 милиона евра која су предвиђена бесповратно за период до 2020. године.

Како је Министарство пољопривреде раније саопштило, висина подстицаја који се обезбеђују из фондова ЕУ износе од 60 до 80 одсто вредности улагања, у зависности од старости пољопривредника и тога где се налази газдинство. Новац може да се користи у производњи и преради воћа, поврћа и осталих усева, и то од 5.000 до 7.000 евра, док се за производњу и прераду млека и меса може рачунати на повраћај од 5.000 до милион евра.

Право на ИПАРД подстицаје остварују они који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу. То су носиоци комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, предузетници, привредна друштва и земљорадничке задруге.

Плаћен порез

Додела средстава није могућа уколико нису измирене обавезе према држави у погледу пореза и доприноса. Уз то, рачуни не смеју бити у блокади више од 30 дана у периоду од 12 месеци пре дана подношења захтева. Све то треба и доказати одговарајућим документима, које издају државни органи.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.