Берза рада све сиромашнија

ppmedia.rs 03. фебруар 2018. године Друштво Коментари

Нова Варош (foto: Фото Мирко)

Према податцима Националне службе за запошљавање филијале у Пријепољу у 2018. годину општина Нова Варош ушла је са мање од две хиљаде незапослених лица.

 Крајем прошле године на евиденцији тржишта рада налазило се око 1.900 незапослених, међу којима је њих око 100 са факултетском дипломом. Стопа незапослености у овој општини је у 2017-тој у односу на претходну годину смањена за око 10 одсто, док је број запослених увећан за око 13 процената. Како би се овај тренд наставио и у овој години из локалне самоуправе издвојили су 10 милиона динара за реализацију Локалног акционог плана запошљавања, захваљујући коме би до посла требало да дође 120 лица са евиденције тржишта рада, што је нешто више него лане. Са истим износом мере локалне политике запошљавања биће преко Националне службе за запошљавање подржане и из републичке касе.

-Анализирајући стање, потребе и очекиване ефекте, планом је обухваћено седам мера, од којих ће програм стручне праксе и запошљавања особа са инвалидитетом бити финансирани у потпуности из општинског буџета, а остали уз учешће и у сарадњи са НСЗ. Реч је о јавним радовима, субвенцијама за теже запошљиве категорије, обуке на захтев послодаваца и програму стицања практичних знања за неквалификована лица – казао је председник Савета за запошљавање Општине Нова Варош Предраг Шапоњић.

У Савету су недавно подвукли црту и анализирали ефекте прошлогодишњих мера на пољу запошљавања. Ефекти су задовољавајући – током 2017-те је до привременог или сталног запослења дошло 97 Нововарошана, а ЛАПЗ-ом је било планирано 117. Констатовано је неколико проблема током спровођења укупно три програма, а кључни су били недостатак менторског кадра за стручну праксу и извесна ограничења у испуњавају критеријума у јавним позивима НСЗ у категорији теже запошљивих.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.