Попуњени капацитети погона у Слободној зони

ppmedia.rs 01. фебруар 2018. године Економија Коментари

Слободна зона Слободна зона (foto: ppmedia.rs)

Општинско веће Прибоја које представља Скупштину предузећима „Индустријски паркови“ и „Слободна зона Прибој“ одржало је седницу по први пут у реновираним просторијама управне зграде у Слободној зони.

Усвајајући извештаје о раду ова два субјекта, веће је констатовало да су потписивањем новог уговора о закупу са шестим инвеститором испуњени циљеви попуњавања комплетног постојећег затвореног простора погона у Слободној зони. На седници је усвојен и план инвестиција за ову годину у инфраструктурном опремању гринфилд простора зоне у укупној површини од 5 хектара.

Заједнички напори Владе Србије , РАС и локлане самоуправе уродили плодом па је недавним потписивањем уговора са турском компанијом „Флекс академи“ о закупу 20.000 квадрата простора заокружен први део плана о максималном искоришћењу капацитета Слободне зоне Прибој.

– Обавезе које је преузео турски инвеститор закупом скоро 20 хиљада квадрата је да у првој години запосле 200 радника а у наредној години још додатних 150. У Пресерај је стигао још један инвеститор и закупио хиљаду квадрата уз обавезу да запосло 50 радника и он убрзано ради на адаптацији тог простора – казао је помоћник председника општине за ЛЕР Јасмин Хоџић.

Скупштина Слободне зоне и Индустријских паркова Скупштина Слободне зоне и Индустријских паркова (foto: ppmedia.rs)

Зацртани планови да у Слободној зони посао пронађе око 500 радника, била би према најавама могућа почетком 2019. Када би уз комплетно покретање производње код свих 6 инвеститора који су тренутно у процесу припрема, адаптирања простора и инсталирања машина, производња кренула у пуном капацитету. Уз закуп простора и допремање машина турска фирма „Флеx ацадемy“ која се бави производњом црева, челичних цеви, шупљих профила и фитинга, планира да до краја године упосли око 200 радника.

– Наша фирма се већ 25 година успешно бави производњом свих врста цеви и има тржуште у Америци и целој Европи. Планирамо да гро наше извозне проиводње инсталирамо овде у Србији у следеће 3 године. Допремили смо део машина и за месец дана почињемо производњу док до лета очекујемо и други контигент машина где ћемо упослити око 200 радника ове године а до краја следеће овде ће радити око 350 радника – казао је директор турске фирме „Флеx ацадемy“ Сулејман Каракус.

Попуњени капацитети прибојске Слободне зоне Попуњени капацитети прибојске Слободне зоне (foto: ppmedia.rs)

Уз почетак рада у пуном капацитету код свих 6 страних инвеститора у овој години, очекује се и покретање производње у Фаповом погону Пресерај, који се налази у оквиру простора Слободне зоне и који са највећим Милеровим пресама на Балкану има најозбиљније извозне потенцијале и предиспозиције за отварање нових радних места.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.