Ужичка полиција добија уређај за испитивање психоактивних супстанци у организму

glaszapadnesrbije.rs 09. јануар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo (foto: Промо)

Статистика показује да је протеклих неколико месеци на подручју Ужица, повећан број возача који су управљали моторним возилом под дејством психоактивних супстанци, због чега је на седници Савета за саобраћај у том граду разматран предлог за куповину савременог уређаја за испитивање психоактивних супстанци у организму.

„Набавком овог уређаја нећемо спречити омладину да узимају дрогу већ ћемо их спречити да под дејством психоактивних супстанци седају за волан аутомобила и угрожавају друге учеснике у саобраћају. Сведоци смо, да је дрога све доступнија на улици, а управљање моторним возилом под дејством наркотика је у многоме погубније од вожње у алкохолисаном стању“, рекао је начелник Одељења саобраћајне полиције у Ужицу Милош Пенезић.

Он додаје да овај уређај, чија је цена око 800.000 динара, има могућност тестирања на шест група дроге међу којима су и кокаин, хероин, канабис...

Осим што открива присуство кокаина, херона, метадона, чак шест врста канабиса и ТХЦ-а, успешно региструје и бензодијазепане. Познато је то да су код наркомана сува уста, па узимање узорка пљувачке може да потраје, али када се ампула убаци у апарат, не прође више од пет минута до добијања резултата, објављено је на сајту града.

Тест на дрогу (foto: Град Ужице)

По окончању анализе, ако је резултата позитиван, одштампани резултати биће прослеђени судији за прекршаје, а „допингованим“ возачима прети новчана казна од 5.000 до 30.000 динара, уз осам казнених поена и шестомесечну забрану седања за волан.

Заменик градоначелника Ужица Немања Нешић је рекао да је градско руководство одлучило да набави Уређај за испитивање психоактивних супстанци у организму и донира га Полицијској управи у Ужицу, Одељењу саобраћајне полиције у циљу повећања безбедности свих учесника у саобраћају у граду.

На овој седници је разматрана и проблематика везана за међумесни саобраћај и „дивље“ превознике који својим нелегалним радом оштећују буџет Града за милионске износе на нивоу године.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.