У само пет општина у 2017. позитиван природни прираштај

glaszapadnesrbije.rs 09. јануар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo (foto: Printskrin)

Од 169 општина у Србији, у прошлој години је само пет имало позитиван природни прираштај. Нови Пазар, Сјеница и Тутин водећи су, ако се у обзир узме број рођених беба на укупни број становника. С друге стране, број беба рођених у Прокупљу рекордно је мали и више него преполовљен у последњих четврт века.

У матичну књигу на територији Новог Пазара уписано је 2.347 новорођених. Прошле године просек је био око 2.500 беба.

"Ми смо, истина, најмлађи град у Европи. А ове године смо, можда нешто мање него што смо очекивали, имали 1.997 новорођених. Четврторотке су код нас нормална ствар", наводи Адил Шкриељ, начелник ГАО у Новом Пазару.

Породице из овог региона често се одлучују за велики број деце.

"Четврта бебица. Све је у реду, хвала богу. И, зашто да не. Најстарија девојчица, девојка у ствари има 22 године", прича породиља Азамела Папић.

Суада Гицић Скендери, портпаролка Опште болнице у Новом Пазару, истиче да Тутинке воде са бројем порођаја иако је та општина једна од најнеразвијенијих у Србији.

"Силвана Симић из Тутина је родила своје 13. дете пре годину дана", додаје портпаролка Гицић Скендери.

У матичне књиге у те три општине уписано је више од 3.000 беба. У топличком крају у четири општине које гравитирају прокупачком породилишту потпуно другачија слика – само 650 беба.

"Значајан пад десио се пре неких 10-11 година, када је у 2006. години било 870, а у 2007. години 720 беба. Тај број, нажалост, више нисмо прешли", каже начелника прокупачког породилишта Ненад Радмановић.

У просеку, у Србији годишње нестане општина величине Пријепоља или Савског венца. У протеклих десет година број становника смањен је за 385.000.

Извор: РТС

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.