Владика Атанасије: Светитељи су као заставе и путокази

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 26. децембар 2017. године Друштво Коментари

Слава у Дубници - епископи Атанасије и Филарет и игуман Павле (Фото: Д. Гагричић) Слава у Дубници - епископи Атанасије и Филарет и игуман Павле (Фото: Д. Гагричић)

У славу свештеномученика и патријарха Гаврила, ктитора манастира Дубница, служена света архијерејска литургија.

- Свештеномученик и патријарх Гаврило чује наше молитве и нама додаје мудрост, храброст и снагу да се држимо пута који нам је крчио, као и остали светитељи...

Ово је, поред осталог, истако владика милешевски Атанасије  у манастиру Дубница, у Божетићима,  у беседи 26. децембра,  након свете аргијерејске литургије, причешћа и ломљења  колача  у славу и част свештеномученика Гаврила, српског партијарха из лозе Рашковића, ктитора ове светиње.

Слава у Дубници - епископи Атанасије и Филарет и игуман Павле (Фото: Д. Гагричић)

- Историја нас учи да што су тежа времена – то Бог даје да неко више засветли. То је исто као и у великим биткама: што су теже – то је потребно да се више издигне застава, да се  боље види. У време кад су хришћани убијани само зато што су хришћани, засијала су петорица мученика, који се славе на овај дан,  да покажу да су хришћани, да се могу правилно вредновати ствари, па су уместо земаљских вредности - изабрали вечно, небеско  трајање,  да тако охрабре и друге,  да хришћанима пут буде познат, јасан, прокрчен - нагласио је епископ милешевски.

Слава у Дубници - епископи Атанасије и Филарет и игуман Павле (Фото: Д. Гагричић)

Истичући да наши светитељи сијају као заставе, да су путокази, да заставе светле, окупљају, обједиљују, усклађују, па оно што је било расуто – бива усаглашено, епископ је подсетио:

- Храбри и вјерни преци наши су крчили пут себи и  потомцима, роду и племену.Људи који засвијетле - били су уздизани високо, као светле заставе. Међу таквима су Свети Сава, кнез Лазар, десопот Стеван Лазаревић, патријар Гаврило.Њега је Бог уздигао да можемо сагледати вјеру коју је држао и проповедао,  за  вредности  које је пострадао. Њега су Агаријани у Бруси осудули да промени вјеру, али није хтео да да Христа ни за шта, крчећи  пут генерацијама и зато је обешен. Пострадао је за Господа Христа и род православни и живи вечно, моћно, у царству небескоме...

Слава у Дубници - епископи Атанасије и Филарет и игуман Павле (Фото: Д. Гагричић)

По завршетку литургије, у којој је саслуживало више монаха и свештеника Милешевске епархије, епископ Атанасије је рекао:  

- Особито  ми је драго што је са нама преломио колач и учествовао у молитвама владика Филарет, који је уложио много труда и рада у времену кад је био на челу Милешевске епархије.

Слава у Дубници - епископи Атанасије и Филарет и игуман Павле (Фото: Д. Гагричић)

Након трпезе љубави, коју је припремила  група   поштоваоца Дубнице из Стопање, Трстеника и Врњачке Бање (домаћини су славе и идуће године), еписком Атанасије и умировљени владика Филарет, који од недавно борави у Дубници, задржали су се у дужем разговору у манастирском конаку.

Слава у Дубници - епископи Атанасије и Филарет и игуман Павле (Фото: Д. Гагричић)

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.