Штрајкују радници " Слоге"

ppmedia.rs 25. децембар 2017. године Друштво Коментари

Производни погон "Слоге" Производни погон "Слоге" (foto: А. Ровчанин)

Око педесетак радника фабрике „Слога А.Д.“ ступило је у штрајк због неисплаћених зарада. Они траже исплату бар једне плате од њих седам колико им се дугује и упозоравају да ће уколико до тога не дође бити приморани да изађу на магистралу поред фирме и да зауставе саобраћај.

Према њиховим речима у предузећу не постоји директор док већински власник фирме Раденко Комад из Бачке Паланке одбија комуникацију са њима.

Некадашња индустријска узданица у златарском крају, која је до почетка 90-тих имала више од 350 запослених, данас је на коленима. Вишемилионска дуговања, празни магацини и мањак посла само су неки од проблема са којима се фирма сусреће. Међутим оно што запослене највише мучи јесте то што плату нису примили још од маја месеца. Пре две седмице они су упутили захтев Надзорном одбору предузећа са седиштем у Бачкој Паланци у којем су затражили исплату дела заосталих зарада, затим да им се обезбеди посао и пристојни услови за рад. Како одговор није стигао, били су приморани да ступе у штрајк.

– Производни капацитети су упослени свега 5%, грејање не ради и немамо хумане услове за рад. Обраћали смо се свим општинским институцијама и молили за помоћ, они кажу да је то приватна фирма и да им закон не дозвољава да нам помогну. Тражили смо помоћ и од државе али безуспешно. Сада смо доведени на сами руб егзистенције а наша основна људска права су угрожена- каже председник штрајкачког одбора Драган Обућина.

Штрајкачки одбор предузећа Слога А.Д. Обућина, Лечић и Мандић Штрајкачки одбор предузећа Слога А.Д. Обућина, Лечић и Мандић (foto: А. Ровчанин)

Након одласка Зорана Ђокића из фирме са руководећег места нови директор није постављен. Ђокић, сада одборник у локалном парламенту, каже да су захтеви радника највећим делом оправдани, да је фирма имала перспективу и уговорене послове пре његовог одласка, али исто тако наглашава да је изостанак новог вође допринео да предузеће крене странпутицом.

Иначе основна делатност предузећа је производња ауто делова, хидраулике и пнеуматике за теретна возила, аутобусе, трактор, пољопривредну механизацију. Фирма је приватизована средином 2015. године када је већински власник акција постао Раденко Конад привредник из Војводине.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.