Запошљавање теже запошљивих категорија становништва

ppmedia.rs 21. децембар 2017. године Друштво Коментари

Nova Varoš prekrivena snegom (Zima 2016/2017) Nova Varoš (foto: zlatarinfo.rs)

Општина Ариље, у партнерству са Општинама Нова Варош, Чајетина, Бајина Башта, Пожега и Лучани, РРА Златибор Ужице, Удружењем „Феномена“ Краљево и Грађанском ромском иницијативом ГРИН Ариље, спроводи пројекат „Одржива пољопривреда, одржива инклузија, одрживо село – ОПИС“ који финансира ГИЗ у оквиру програма „Иницијатива за инклузију“.

У оквиру пројекта је планирана реализација активности које имају за циљ обезбеђење одрживих решења за запошљавање теже запошљивих категорија становништва у области одрживе пољопривреде за 60 корисника.

Под теже запошљивим категоријама становништва подразумевају се: Повратници, тражиоци азила; Роми; Радно способни корисници новчане социјалне помоћи; Лица без квалификација/са ниским квалификацијама (највише_ИИ_степен стручне спреме); Вишкови запослених;Млади до 30 година који су имали/имају статус детета без родитељског старања; Жртве трговине људима; Жртве породичног насиља.

Подршка се додељује као бесповратна и одобрава се за две групе корисника. Прва група корисника су 40 лица, за које се додељује подршка у виду доделе опреме за одрживу пољопривреду у износу до 2.000,00 ЕУР по кориснику, финансијске субвенције из укупно расположивог фонда од 20.000,00 ЕУР и менторске подршке за одрживу пољопривреду. Друга група корисника су 20 лица, за које се додељује подршка у виду обезбеђења радне праксе на пољопривредним газдинствима уз надокнаду трошкова превоза и исхране за три месеца по кориснику

Одабир и рангирање корисника по јавном позиву се врши у две фазе. У првој фази се врши одабир 60 корисника, на основу критеријума из поглавља ИВ јавног позива, при чему се гарантује минимум од 8 корисника по свакој општини. Након првог круга одабира биће организован теоријско практични програм обуке за одрживу пољопривреду у трајању од 9 дана (три модула по 3 дана) уз обезбеђење превоза, смештаја и исхране од стране Пројекта. У другој фази се врши одабир по групама корисника, а на основу критеријума из поглављу В јавног позива, при чему се код одабира прве групе корисника гарантује минимум од 5 корисника по општини, а код одабира друге групе корисника гарантује се минимум од 2 корисника по општини. Комплетан текст огласа доступан је на интернет страници општине Нова Варош.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.