Чесма крепи, белег подсећа

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 04. децембар 2017. године Друштво Коментари

Белег чува успомену на  јуначка времена, „кад  је Србија звала“ (Фото: Д. Гагричић) Белег чува успомену на јуначка времена, „кад је Србија звала“ (Фото: Д. Гагричић)

Спомен-плоча Здравку Ђ. Шапоњићу, из Вилова, Солунцу и носиоцу Карађорђеве звезде, откривена и освештана код Шапоњића чесме у долини Злошнице.

На Ваведење је код Шапоњића чесме у долини Злошнице, уз присуство  дела потомака, као и поштовалаца старих ратника,    парох нововарошки протојереј Станко  Благојевић, освештао спомен-плочу Здравку Ђ. Шапоњићу, из Вилова, Солунцу и носиоцу Карађорђеве звезде. 

Споменик  чува успомену на ратника Ибарске дивизије,  јунака са Дрине, где је у Великом рату 1914. године заслужио Карађорђеву звезду и  један је од 17 носилаца највећег војничког одликовања тог времена у општини Нова Варош.

Уз осврт на  животни и ратнички пут Здравка Шапоњића  (1891-1953) , који је после многих битака и  ослобођења 1918. године, због сиромаштва напустуио завичај и у Београду изучио пекарски занат и свио гнездо, речено је да потомци нису заборавили  ратника, а да ће ће белег  украј пута Нова Варош – Божетићи – Ивањица,  подсећати на  јуначка времена, када  је „Србија звала“ и у одбрану отаџбине и огњишта одлазило се и без мобилизацијског позива.

Уместо одавања почасти,  иницијативу  за враћање дуга јунаку пратили су бројни неспоразуми,  претње, петиције, самовоља појединаца, као и двоструки аршини локалне власти, па је спомен-плоча пре годину дана  наредбом комуналне инспекције , због недостатка одобрења - уклоњена са  чесме коју су Лимске ХЕ изградиле 2004. године. Огорчени што се „присваја њихова чесма“,  неки од најгрлатијих  чланова фамилије Мандић су најављивали да ће се одужите и неком свом претку, те подићи споменик са именима ратника Вилова, пошто ово село, као и Месна заједница Акмачичћи, спадају међу ретке  у општини који  спомен-обележјем нису одали захвалност  прецима.

Одавање почасти,  потомци нису заборавили јунаке Великог рата Одавање почасти, потомци нису заборавили јунаке Великог рата

Уз жаљење због изостанка  ликовно-графичког решење белега и ангажовања урбанисте или ликовног уметника, што је затражила општинска комисија, која је предложила локацију и покушала да стави тачку на спорове,  из Удружења потомака ратника 1912-1920. године сугерисали су да се  око чесме  више не  изводе радови јер би неки најављени, можда, нарушили  амбијенталну целину.  Зато је, рчено је,  неопходна  сагласност општинских служби.

Иницијатори акције  су  уложили доста труда да се,  уз помоћ Дирекције за изградњу, посечу шибље и смрче,  уреди простор око чесме и прошири паркинг. За пролеће је преостао део посла,  у првом реду на  насипању земље на незавршеном делу паркинга према реци, те да се очисти земља испод пропуста, која спречава отицање воде у реку, као и угради решетка на цев   (иначе малог промера),  која купи воду  из канала и  банкине  коловоза. Очекује се да ће бити разумевања и за неколико десетина квадрата асфалта на простору око чесме и белега. 

Крепи намернике,  једна од најпосећенијих чесама у крају Крепи намернике, једна од најпосећенијих чесама у крају

Да би ова једна од најпосећенијих чесама  у нововарошком крају била место предаха намерника и празник за око и душу, затражено је да се више брине о чистоћи и одржавању околине, као и да се угради камера видео-надзора.

Синула имена солунаца 

У славу и част палих ратника 1912-1918. године  из села Рутоши у дворишту школе  је пре три године подигнут споменик, у  Амзићима  је обновљен крајпуташ Ивану Мандићу, а у Штиткову су прошле јесени, приликом реконструкције цркве Благовештења, синула имена 107 Солунаца.

У току су припреме да се  у порти минулог лета изграђене  цркве  брвнаре у Драглици подигне споменик учесницима  три рата на почетку 20. века, док у Горњој Белој Реци већ трећу  годину најављују уређење спомен-чесме и два крајпуташа.

  

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.