Књиге дарују ђацима испод Мучња и Чемернице

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 29. новембар 2017. године Друштво Коментари

Није заборављена - школа у селу Мочиоци Није заборављена - школа у селу Мочиоци (foto: Д. Гагричић)

Малишанима школе у селу Мочиоци „Књига солидарности“ Радио Београда поклањања преко хиљаду наслова лектире и белетристике.

Ђаци осмољетке у ивањичком селу Мочиоци  добиће преко хиљаду  књига – школске лектире, белетристике и других издања у акцији „Књига солидарности“ Радио Београда .

На светковини књиге, у четвртак у подне, ђаци са падина Мучња, Чемернице и Муртенице, просветари школе и мештани  дочекаће  госте културно-уметничким програмом, а они ће им уручити дарове.

У селу вредних сточара, кромпираша, малинара  и дрвосеча пре неколико година је   саграђена  школска зграда   у којој је  издвојено одељење ОШ „Мићо Матовић“ из Катића. За  прилике у Старом Влаху – школа на средокраћи пута  Ивањица - Нова Варош,  са 120 ученика – пристојно  је опремљена, али јој недостају књиге?!

– Већина књига  из старе  библиотеке је, по одлуци просветних власти, стављена ван употребе због дотрајалости и неадекватних наслова (углавном је то била литература идеолошке садржине). Малишани што се попут бистрих планинских потока, са околних висова сливају у школу на самом изворишту Рзава, просто вапе за књигама школске лектире и белетристике, али и за штивом о заштити природе, што би свакако помогло очувању ове најчистије српске реке –   каже Милета Караклајић, управитељ школе,  додајући да ће нове књиге  бити извор знања и прозор у свет за ученике и мештане, а деца овдашњих горштака  имаће бар приближно исте услове као што то имају ђаци у неким питомијим и богатијим селима.

Сеоски центар Мочиоци и пут према Јасенову Сеоски центар Мочиоци и пут према Јасенову

Водећи се крилатицом „Имамо дар за даривање“, уз помоћ донатора, „Књига солидарности“ преко  45 година опрема библиотеке  широм земље и стиже  где се говори, чита  и пише на српском језику. Учешће у програмима узела су најугледнијна имена из  културног, просветног и уметничког стваралаштва. Захваљујући слушаоцима и читаоцима, сакупљено је око три милиона књига, али и много школског прибора, техничких помагала и спортских реквизита, које су даровали бројни грађани и издавачи, институције, библиотеке, организације...

До сада је, према речима Михаила Шћепановића, уредника акције „Књига солидарности“,   основано или допуњено 1300 варошких, сеоских и школских библиотека и отворено 37 књижница у Француској, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Мађарској и Румунији. Обновљене су или допуњене библиотеке у српским манастирима Студеници, Милешеви, Ђурђевим Ступовима, Бањској, Каленићу, Куманици и Липњу,  а више од 2000 одабраних наслова даровано  је Хиландару и његовом метоху Каково.

Најстарија програмска акција Радио Београда је у више наврата стизала  у Стари Влах. Својевремено је  даривала књиге школама у Негбини и Божетићима, прошле године  је допунила оскудне библиотеке у ОШ „Живко Љујић“ у Новој Вароши и ОШ „Момир Пуцаревић“ у Акмачићима.

На таласима Радио Београда програм  „Књиге солидарности“ емитује се у јутарњем програму , недељом, после 7,15 сати. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.