Међународни дан борбе против насиља над женама

glaszapadnesrbije.rs 25. новембар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Илустрација, фото: Thinkstock

Данас се обележава Међународни дан борбе против насиља над женама. Подсећа се да је потребно заједничко деловање како би жене и девојчице у целом свету могле да живе без узнемиравања и сваког другог облика насиља.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила је да је доношењем новог Закона о спречавању насиља у породици постигнут значајан напредак у ефикасном одговору државе на појаву насиља и истакла значај квалитетне сарадње надлежних државних органа у сузбијању насиља.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да је од почетка почетка Закона о спречавању насиља у породици почетком јуна па до 15. новембра, полиција изрекла 10.504 хитне мере забране контакта и приласка жртви насиља, односно удаљавања насилника из стана.

Стефановић је у петак на конференцији за новинаре у Београду поводом Међународног дана борбе против насиља над женама казао да је у породичном и партнерском насиљу у 2017. години убијено 26 жена у Србији и додао да је то "значајно смањење у односу на 35 жена убијених у 2016. години", али да је и даље "ужасан и неприхватљиво велики број".

Савез самосталних синдиката Србије саопштио је да су колективни уговори најефикасније средство у борби против насиља и свих облика узнемиравања којима су жене подвргнуте на послу.

Кампања ЕКС "Безбедна код куће, безбедна на послу" позива социјалне партнере на промовисање политика и процедура на радном месту како би се искоренило узнемиравање и насиље над женама.

Наводи се и да су жене, осим насиља и свих облика узнемиравања и мобинга, изложене и неједнакости на радном месту, па често имају мања примања у односу на мушкарце.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је да је "време за заједничку акцију како би жене и девојчице у целом свету могле да живе без узнемиравања, штетних пракси и сваког другог облика насиља".

Према подацима УН, више од трећине жена широм света је доживело физичко (и)или сексуално насиље, 750 милиона жена је ступило у брак пре навршених 18 година, а више од 250 милиона њих је подвргнуто сакаћењу женских гениталија.

"Данас је широко прихваћен став да насиље над женама, укључујући узнемиравање и штетне праксе, представља значајну препреку остваривању људских права и непосредно доводи у питање укључивање и учешће жена у одржавању мира", пише у саопштењу генералног секретара УН поводом Међународног дана борбе против насиља над женама.Одлуком УН из 1999. године, Међународни дан борбе против насиља над женама обележава се 25. новембра, у знак сећања на дан када је диктатор Доминиканске републике Рафаел Трухиљо наредио убиства сестара Мирабал, политичких активисткиња у тој земљи.

Насиље ће моћи да се пријави на телефонски СОС број 0800 222 003, оператери ће радити 24 сата, седам дана у недељи.

Извор: Бета/Танјуг

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.