Школа гради мини-млекару

novosti.rs ( T. Пауновић ) 20. новембар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Пољопривредна школа са Домом ученика

Школа гради мини-млекару Т. ПАУНОВИЋ | 20. новембар 2017. 07:55 | Коментара: 0 Образовна установа са Домом ученика- понос златиборског и моравичког округа.

Пољопривредна школа "Љубо Мићић" са Домом ученика ће oд септембра идуће године имати и мини-млекару. Објекат од 150 квадрата зида предузеће "Градитељ" из Ивањице и то ће коштати пет милиона динара, а по пола новца су обезбедили Министарство привреде и локална самоуправа. По завршетку градње, биће потребна још два и по милиона динара за набавку и инсталирање технолошке линије.

- Све би требало да буде готово до почетка нове школске године, до када очекујемо и одобрење Министарства просвете за увођење новог смера за образовање произвођача и прерађивача млека - каже директор Којо Бошковић. - У Златиборском и Моравичком округу има много млекара, али је недовољно стручних кадрова, а додатни мотив нам је и то што у пожешком крају већ има седам, а у школи једно стадо алпских коза из донације фондације "Ана и Владе Дивац" и локалне самоуправе. Та стада ће се умножавати, а власнике већ мучи пласман млека и очекујемо да наша млекара реши проблем откупа, прераде и пласмана. Иначе, тренутно школујемо 300 ученика за занимања пољопривредни и ветеринарски техничар, руковалац и механичар пољопривредне механизације, те месар, пекар, цвећар и вртлар.

Понос

Пољопривредна  школа има економију од 80 хектара, те повртњак, расадник, пекару и штале у којима ђаци гаје крупну стоку и живину. Ту су и хладњача, и савремена механизација, па се тако обезбеђује храна за Дом ученика у којем борави око 200 ученика из других општина Златиборског и Моравичког округа, али и са севера Црне Горе и из БиХ. Буде, сазнајемо, и тржних вишкова за којима увек влада велика потражња.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.