Коловођо, крени старо коло

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 19. новембар 2017. године Друштво Култура Коментари

Припремају игре из нововарошког краја Припремају игре из нововарошког краја (foto: Д. Гагричић)

Привредници и Општина даровали ношње за кореографију „Игре из нововарошког краја“, па КУД Дома културе започиње бригу о фолклорном наслеђу завичаја.

Нeдавно су група привредника и Скупштина општине Нова Варош, на иницијативу Одељења за економски развој, даровали Културно-уметничком друштву Дома културе 20 ношњи за кореографију „Игре из нововарошког краја“

У КУД  имају изванредне играче, али сад, кад су  девојке и младићи одевени  „к'о цвет у ливади“,  на сцени не могу да  оплету колце јер – не знају старе игре!? Вишегодишње занемаривање и  потцењивање блага Старог Влаха – сада се обија о главу руководству Дома и ансамбла.

Дар, ношње за старе игре Дар, ношње за старе игре

- За нову кореографију требаће нам пет-шест игара и корака, за којима ћемо зимус трагати у околним селима – каже Миливоје Стојић, уметнички руководилац КУД. - Неопходна нам је помоћ етнокореографа и етномузиколога, који су према неким проценама, у претходне три деценије прикупили и сачували од заборава преко 300 записа о играма  на подручју Златиботрског округа.

Умеће женска певачка група Умеће женска певачка група

Истраживање на терену и прикупљање фолклорне грађе ће, према процени Стојића,  трајати најмање пет месеци. Драгоцене информације је, како каже, на  низу семинара пружала  професорка Оливера Васић из Центра за истраживање игара у Србији.

У оквиру широког спректра активности на пољу духовне обнове, пре свега у повратку традицији, коренима, прецима и себи, група ентузијаста је  одавно указивала на чување  наслеђа. 

Коначно, КУД ће играти кола завичаја Коначно, КУД ће играти кола завичаја

- На седницама СО, заједно са колегом др Радојицом Перишићем, користио сам сваку прилику при анализи рада Дома културе  или у одборничким питањима, да укажем да је  заборављена играчка традиција Старог Влаха и да је  најпречи задатак КУД који се финансира народним парама, да се  окрене изворности и традицији завичаја – истиче Радивоје Бујишић и подсећа:

- Најчешће су из Дома културе стизали одговори да нису нашли аутентичне кореографије овог  краја?! Често су ме и неке колеге у СО  питали: „Имам ли преча посла?“. Надам се да се није окаснило у прикупљању грађе, да бар део није неповратно изгубљен...

У Дому културе прикупљају благо У Дому културе прикупљају благо

„Колце за Дан општине“  

У КУД најављују да ће око 15о играча, распоређених у пет старосних група, те чланови оркестра и женске певачке групе премијерно запевати старе песме варошког краја  и заиграти „колце“ из заборава - 1. новембра 2018. године, на светковини поводом Дана општине и 100-годишњице одбране Србије у Великом рату.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.