Почели радови на изградњи гасовода Ариље-Ивањица

glaszapadnesrbije.rs 16. новембар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo (foto: dijaspora.gov.rs)

Радови на гасификацији Ивањице почели су јуче у Приличком пољу. Челичне цеви средњег притиска, профила 219 милиметара обложене пластиком, у наредних десетак дана биће постављене на потезу од подножја Градине до моста у Доњем Радаљеву, дужине око 2 километра. Затим се отвара нова траса дуга 4 километра, која од поменутог моста води до приличке школе. Радове изводи предузеће „Конвар“ из Београда, а њихов инвеститор је ЈП „Србијагас“.

,,Динамика се прати, све иде по плану мада имамо отежане услове због временских неприлика. Мештани уклањају своје малињаке кроз које пролази пројектована траса, а за надокнаду штете су се договорили са ЈП „Србијагас“. Препрека дакле нема, излазе нам у сусрет максимално. До сада је постављено око 400 метара цеви“, рекао је за ИнфоЛИГУ Драгиша Кривокућа, одговорни извођач машинских радова.

Гасификација Ивањице креће из Ариља, прецизније из насеља Вирово, једна станица ће бити у Приликама, друга у кругу фабрике Јавор, трећа код Пролетера и четврта у оквиру ШПИК-а, где се гасовод и завршава.

У другој фази биће постављене инасталације ниског притиска за индивидуалне прикључке домаћинстава. Инсталације средњег притиска од Ариља до фабрике ШПИК, према плану требале би бити готове током наредне године.

Одлуку о потреби изградње гасоводних објеката ради завршетка започете гасификације и обезбеђења снабдевања природним гасом општине Ивањица донела је Влада Србије.

Вредност инвестиције од око 880.000.000 динара обухвата повезивање са гасоводом у Ариљу, наставак примарне мреже гасовада и повезивање са већ постављеном мрежом у ивањичкој општини.

Предлог да се читав процес гасификације Ивањице убрза, потекао је са радног састанка у кабинету премијера Александра Вучића, а на иницијативу председника општине Ивањица Зорана Лазовића, уз подршку саветника за немачке инвестиције у Србији Јорга Хескенса и власника прдузећа Пролетер Рајнера Баумбаха.

Изградња гасовода је од великог значаја за привредне субјекте, јавне институције и становништво, а у знатној мери ће утицати и на побољшање еколошке слике општине.

Извро: ИнфоЛИГА

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.