Сложна браћа са Златара оживела фарму

novosti.rs ( Д. Гагричић) Друштво Коментари

Бела стада била су ископнела у висовима планине Бела стада била су ископнела у висовима планине (foto: Д. Гагричић)

Запуштена задруга која је мењала власнике и била пред гашењем, сада је на путу оздрављења. На пашњацима напасају 980 оваца и 80 грла крава и јуница, а из њива убрана летина.

Први снегови, што су јесенас поранили на Златару, само су за неколико дана омели напасање 980 оваца и 80 грла крава и јуница и седам коња на пашњацима запуштене фарме у Булатовићима. Из њива, зараслих у коров, леске и трње, овде и у оближњој Вучији, убрана је прва летина последњих година: у амбаре је унето по вагон и по хељде и пшенице, а у подруме преко 70 товара кромпира.

Ове бројке су први резултати предузеће "Сложна браћа" из нововарошког села Дрмановићи на оживљавању некадашње фарме Задруге из Нове Вароши, касније Пољопривреде "Инекс-напретка", која је у годинама транзиције неуспешно мењала власнике и катанце.

- У куповину имања, набавку пољопривредне механизације и стоке и прве радове уложено је преко милион евра - каже Војко Пурић, власник предузећа. - Са фарме од августа у наш хотел "Златарски бисери" на Бабића Брду стижу сир, кајмак, млеко и месо. Набављена је опрема за мини-млекару, припремамо и подизање мање кланице.

Чобани и планинке на фарми "Агрокомбинат" имају пуне руке посла. Стигао је први сточни подмладак: 130 јагањаца сјеничке руде и оваца пиротске расе, а у шталама је 45 телади. Треба и крчити запуштено имање, у околним селима набавити сено за зимску исхрану стоке. Поред некадашњих 6.000 квадрата фарме у Булатовићима, граде шталу за овце...

Први јагањци  "Агрокомбината"

Први јагањци  " Агрокомбуната"

Предузеће "Сложна браћа" се, поред основних делатности - градње путева и дрвопрераде, окреће пољопривреди и туризму, подижући и други хотел. Гостима се на трпези нуде производи овог краја припремљени на старински начин, пре свега бели мрс и ђаконије од хељде. Златарски сир, по рецепту бака, већ неколико година има заштићеном географском порекло.

- "Агрокомбинат" располаже са 480 хектара земље и шума, јер поред имања задруге, купујемо и поседе приватника, па ћемо житом, кромпиром и вештачком травом засејати 40 хектара - истиче Пурић.

- Знатна су улагања у Вучији до које је асфалтирано 3,5 километара пута, па су изграђени апартмани, припрема се ограда за 80 хектара комерцијалног ловишта. Овде ће бити и први ресторан у крају са месом од дивљачи.

Волови, јагњад и овнови са чувене фарме Борисављевића на Златару у 19. веку и првим деценијама 20. века стизали су до Солуна, Сарајева и Дубровника, а летњиковци трговаца и велепоседника били су прва клица туризма на планини.

Запослени ужурбано обнављају објекат

Овчарник - Фарма у Булатовићима

Граде и далековод

Због шест километара далековода кроз шуму и дотрајалих бандера, несигурно је снабдевање струјом фарме у Булатовићима, па се планира градња далековода од Камаришта. Бушењем бунара овде су се дали у потрагу за већим количинама воде.

Санке и школа јахања 

Зимску понуду хотела "Златарски бисери" и скијалишта "Златар", "Сложна браћа" обогатиће вожњом санкама, које ће вући коњска запрега и школом јахања. За који дан, при температури од минус седам, прорадиће топови за вештачки снег.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.