Опљачкана црква брвнара у Драглици

ppmedia.rs 10. новембар 2017. године Друштво Коментари

Crkva u Draglici Crkva u Draglici (foto: wikimedia.org)

Полиција још увек није ушла у траг лоповима који су у ноћи између прошлог петка и суботе провалили у цркву брвнару у Драглици и из ње украли око 3.000 динара од продатих свећа.

Пљачка се догодила ноћ уочи задушница, а провалу је изутра открио надлежни парох из Доброселице који је дошао да отвори богомољу због празника.

-Узели су само новац са пулта за продају свећа и ништа друго нису дирали. У цркву су ушли кроз прозор крај улазних врата. Најпре су поломили стакло, а затим и развалили цео прозор, вероватно раменом – каже мештанин Неђо Грујичић, члан црквеног одбора.

Црква брвнари освештана је почетком јуна ове године, на треће Тројице, сеоску заветину. Храм је подигнут на Зборишту са кога поглед пуца на засеоке разбацане по падинама Муртенице, на два километра изнад раскрснице на Пријеворцу.

Одмах након освећења црква брвнара у Драглици постала је стециште верника из овог и околних планинских села. Посећују је и бројни турисити са Златибора, као и путници оближњом магистралом за море

У тренутку провале у цркви је било још новца, али га лопови, вероватно у журби, нису пронашли.

-Испод пешкира код свећа, било је сложено још 10.000 динара пазара, али провалници нису срећом били превише ревносни. Новац сам да не смета склонио из фиоке дан пре провале – каже Грујичић.

Црква брвнара посвећена Светој Тројици подигнута је на старом саборишту са кога су некада кретале и крстоноше, а грађена је у традицији Старог Влаха. За грађу цркве бирано је 150 кубика доземака црног бора старих два и по века, сечених у околини Вишеграда. Црква је задужбина Страхиње Кутлешића коме су овде корени, а живи и ради у Италији.

Извор: варошке новине

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.