Ново правило за возаче: Ускоро ће бити тестирани и на дрогу

glaszapadnesrbije.rs 09. новембар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo (foto: Принтскрин)

Полиција је после експерименталног тестирања возача на присуство дрога дошла до забрињавајућег открића.

Наиме, током саобраћајних контрола током дана и ноћи, код чак половине тестираних возача, резултат је био позитиван.

Апарат преко пљувачке, детектује седам врста психоактивних супстанци. Ипак за разлику од теста на алкохол, овај тест не примењује се на свима.

,,Овде се не ради о контроли сваког појединачног возача, већ се ради о томе да полицијски службеник на основу процене, своје личне процене врши контролу психоактивних супстанци у организму”, рекао је Горан Поповић из МУП.

У МУП-у поручују да су такве контроле све чешће, али и да су превентивне.

Утврђивање дроге у организму, може се урадити и на много тежи и болнији начин, када више нема назад.

,,У случају тежих саобраћајних незгода дежурни тужилац по правилу налаже и да се изврши токсиколошка анализа крви свих учесника у незгоди. Онај ко је скривио саобраћајну незгоду се по правилу терети за тежи облик кривичног дела и то свакако би требало да буде отежавајућа околност у судском поступку”, навео је Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја.

Урачунљивост под дејством наркотика, слична је урачунљивости под дејством алкохола. Директна последица тога је свакако смањена концентрација али и слабији рефлекси који доводе до већег ризика од саобраћајне незгоде. Основна разлика јесте што након престанка конзумирања алкохола, следи трежњење, док након попуштања дејства психоактивних супстанци…

,,Тек тада могу настати проблеми због апстинанцијалних тегоба које се могу јавити. Двострука опасност. Једно је дејство саме сусптанце на мозак, а друга је апстиненцијална криза која у тим тренуцима може можда бити и већи проблем”, рекао је психијатар Александар Вујошевић.

Казне уколико вам у организму нађу неку забрањену супстанцу су мере задржавања, казна од 15 до 30. 000 динара, као и одузимање возачке дозволе на шест месеци. Уколико одбијете тестирање, казне су вишеструко веће.

Извор: Телеграф/ГЗС

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.