Венци у славу војводе Петра Бојовића и ратника (видео)

glaszapadnesrbije.rs 01. новембар 2017. године Друштво Традиција Коментари

Војвода Петар Бојовић Војвода Петар Бојовић (foto: glaszapadnesrbije.rs)

На споменик војводи Петру Бојовићу на истоименом тргу, поводом 1. новембра Дана општине, венце су положиле делегација општине Нова Варош и Удружења потомака ратника 1912 - 1920. године. Уз одавање почасти славном земљаку Нововарошани су положили венце у част и славу ратника Српске војске који су ослободили овај крај пре 105 година од Отоманског царства.

“Војвода Петар Бојовић учесник је шест ослободилачких ратова а свој зенит војсковође достигао је командујући Првом армијом у пробоју Солунског фронта за шта је унапређен у чин војводе. Његова биста на овом тргу мотивише све посетиоце наше општине да се фотографишу и понесу лепе успомене и утиске и пренесу их широм Србије а и шире”, рекао је први човек нововарошке општине.

Он је истакао да је војвода Бојовић Нововарошане учинио посебно поносним јер је као неко ко је рођен на овим просторима у златарскому селу Мишевићи, доминантне црте људске структуре стекао у раном детињству у родном крају а оне подразумевају част, храброст, поштовање предака, пожртвованост, слободарски дух и маштовитост.

Полагање венаца код споменика војводи Петру Бојовићу Полагање венаца код споменика војводи Петру Бојовићу (foto: glaszapadnesrbije.rs)

Потсећајући на тај историјски дан кад је Новој Вароши сванула слобода председник општине је говорио о одуживању дуга према славним предцима. Тако ће најлепши део града на ком је пре 20 година подигнут споменик војводи Петру Бојовићу током идуће године добити лепши изглед.

"Знамо да војвода Петар Бојовић није могао бити командант без војске, а војска још нема никакво обележије зато ће локална самоуправа подржати предлог Удружења потомака ратника 1912 - 1920. године да се на Тргу подигне споменик ратницима. Новац за ту инвестицију пројектовали смо у буџету за идуцу годину", казао је председник општине Радосав Васиљевић.

Полагање венаца код споменика војводи Петру Бојовићу Полагање венаца код споменика војводи Петру Бојовићу (foto: glaszapadnesrbije.rs)

Иначе обележавање Дана општине почело је у понедељак рукометном утакмицом између Златара и Металопластике из Шапца, синоћ су на терен Спортске дворане изашли кошаркаши Златара и Јединства из Бијелог Поља, док су вечерас на програму две утакмице у футсалу где ће снаге одмерити Златар и Пријепоље а затим и Милитари из Даниловграда и КМФ Нови Пазар. Централна прослава обележавања Дана општине биће свечана академија која ће бити уприличена вечерас у Дому културе.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.