Српски хероји добијају празник

novosti.rs ( Р. Драговић ) 24. октобар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo (foto: Танјуг)

Министарство одбране поднело иницијативу да се 4. децембар прогласи за Дан ратника. Министар Вулин: Биће то дан када ће наши хероји ући у касарне, школе и медије.

Србија би већ ове године 4. децембар могла да обележи као празник посвећен палим и преживелим учесницима ратова - Дан ратника. Овим гестом држава би на највишем нивоу изразила захвалност свима који су под њеном заставом носили оружје од ослободилачких ратова у 19. веку, па до одбране земље од НАТО агресије 1999.

Министарство одбране званично је упутило захтев Влади да установи овај празник, у спомен на све грађане који су се одазвали позиву државе и стали у њену одбрану. Суштину ове идеје чини одавање почасти обичним људима страдалим за отаџбину, али и јачање културе сећања на ратове из скорије прошлости.

Иза ове иницијативе стоји министар одбране Александар Вулин који, за "Новости", каже да Србија не сме да заборави хероје који су је бранили у најтежим данима.

- Доста смо се по туђој вољи стидели наших јунака. На њих морамо бити поносни. То је основни разлог што сам Влади предложио да Дан ратника буде установљен као празник. То ће бити дан када ће хероји ратова бити добродошли у нашим касарнама и школама, и када ће добити простор у медијима. То раде све земље у свету и нема ниједног разлога да и ми то не чинимо - каже министар Вулин.

Учесници ратова деведесетих година, како истиче Вулин, дуго су били занемарени и без одговарајућих почасти. Раскид са овом праксом, како тврди, мора да се догоди.

- Себе нећемо представљати бољим него што јесмо, али нема ни ћутања. Неће се више наши бивши војници присећати ратних дана у кућама и кафанама. Своје важне датуме обележаваће у домовима војске, где им је и место. Они су били војници који су се одазвали на позив њихове државе - каже Вулин за "Новости".

Дан посвећен ратницима само је део шире акције чувања прошлости од заборава. Министарство одбране и Војска Србије припремају низ акција у циљу исправљања неправде и сећања на ратне дане. Војни врх прикупиће тако имена свих генерала и пуковника погинулих на првим борбеним линијама. Она ће се наћи на мермерним плочама које ће бити постављене на зидове Велике ратне сале репрезентативног старог Генералштаба у Београду.

- Српска војска је током два светска рата забележила највећи број погинулих генерала и пуковника. То најбоље показује да су земљу бранили, заједно са војском, на првим борбеним линијама. Међу њима ће се свакако наћи и имена генерала Љубише Величковића, погинулог на ПВО положају 1999, као и Младена Братића, који је погинуо 1991. код Вуковара - наводе у Министарству одбране. 

Српски хероји добијају празник (foto: Танјуг)

Традиција на униформама

Генералштаб  ради на плану измена симбола и ознака за униформе припадника бригада ВС. Свака од ових јединица наставља традицију славних пукова и бригада Краљевине Србије и све три Југославије. Елементи традиције убудуће ће бити видљиви на бригадним заставама, симболима, као и свечаним и радним униформама њихових официра и војника.

Стари ратници

Дан ратника биће настављач традиције обележавања Видовдана као војничке славе, али и Дана ветерана који се тихо и неприметно обележавао протеклих година. Празник посвећен браниоцима отаџбине обележаваће се 4. децембра у знак сећања на дан када је потписан мир у Првом балканском рату.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.