Гробље Коцељ добија капелу

Д. Гагричић 14. октобар 2017. године Друштво Коментари

Коначно – капела на Коцељу, после деценија  немара (фото: Д. Гагричић) Коначно – капела на Коцељу, после деценија немара (фото: Д. Гагричић)

Прва градска капела под кровом, чекају се занатски радови. Стичу се услови да гробље буде уређено и ограђено.

Ново градско гробље Коцељ, на истоименом брду, изнад  Браношевца и стадиона, уз асфалтни пут за Тодоровиће, Тикву,  Вучију и Kаменицу, ускоро ће добити – капелу.

Биће ово прва градска капела, објекат  који деценијама недостаје граду.За изградњу су  се дуго потрзале иницијативе,  водиле расправе, доносили закључци, падале  оптужбе да су села боље организована јер се  покојници  у граду на вечни починак испраћају из кућа или стамбених зграда...

- Радови су почели  крајем октобра прошле године и  укровљена је капела са четири просторије, главном за последњи опроштај  од покојника и три пратеће одаје, доведени су прикључци воде и струје.Уложено је око 1,5 милион динара – каже Слободан Матовић, председник Одбора за изградњу.

Радови су почели уз подршку претходне владајуће гарнитуре локалне управе, те Црквене општине Нова Варош и залагање свештеника Радмила Јањића, а капелу је пројекктовао инжењер Дејан Грбић.

- Спроведен је поступак јавне набавке за инсталације и биће плаћени трошкови и радови – најављује Дејан Грбић, руководилац општинског Одељења за инвестиције.

У Одбору за изградњу капеле  не усуђује се да прогнозирају рок завршетка радова, у првом реду због динамике обезбеђењеа средстава. У међувремену ће, кажу, настојати да се уреди околина, те паркинг  простор поред пута и спречи  лагеровање отпадног материјала нa заравни поред капеле.

Замерке, да ли је капела близу разводне станице Замерке, да ли је капела близу разводне станице

Последњих месеци, како су радови одмицали, чули су се и коментари и замерке да је капела удаљена (дислоцирана) од садашњих парцела за сахрањивање, чују се и мишљења да је  била боља локација на брегу где ће се ширити гробље, на земљишту изузетом из поседа Шумског газдинства. Помиње се и те да јој  није било  место поред  разводне станице за водовод, чији је резервоар на оближњем брегу, а има и примедби што се у градњи крова одступило од пројекта. Неки кажу да је  изостао тимски рад, те координација и  усаглашавање надлежних. За све је то,  очигледно – касно?!

Комуналци заводе ред гробницама под конац Комуналци заводе ред гробницама под конац

Градња гробница, чека се ограда Градња гробница, чека се ограда

Сахрањивање на Коцељу почело је пре скоро четири  деценије, а поготову откад на старом православном гробљу Зебиновац  нема места.Приватници су продавали парцеле, било је и заузимања  већих површина  државног земљишта, без градње прилаза и стаза, а локалне власти нису водиле рачуна. Једино је Слободан Матовић, из оближњег насеља, волонтерски бринуо да појединци не „дивљају“, а посебно се старао о уређењу 25 гробова избеглица, којих је овде  сахрањују од 1993. године.

Падина на којој ће се гробље ширити Падина на којој ће се гробље ширити

Овде су избеглице сахрањиване  од 1993. године Овде су избеглице сахрањиване од 1993. године

Немар према почивалиштима најближих на Коцељу видљив је  на више места: „заборавља“ се грађевински материјал крај гробница и  скупих споменика, само који метар  даље од њих остављају  се флаше, пластика,  остаци венаца, цвећа и грања, иако је контејнер  у близини, на асфалтном путу...

Како спречити одлагање отпада недалеко од капеле Како спречити одлагање отпада недалеко од капеле

„Вечна кућа “ - 63.000  динара

Користећи  искуства ужичког предузећа „Биоктош“ у уређењу и одржавању гробља, Комунално предузеће „3. септембар“ је пре две  године, на земљишту које је Општина купила од фамилије Ђенадић, започело  изградњу приступних путева  и  гробница „под конац“, а Општинско веће је усвојило ценовник погребних услуга.

- Дводелна гробница са стазом кошта 63.000 динара, без пореза. Потомци покојника су купили само десетак гробних места и појединци кажу да, и поред плаћања на рате,  радије своје најближе сахрањују у селима. Тренутно су у току радови на четири гробнице - истиче Сузана Шуљагић, директор „3. септембра“.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.