Нема пара за штампање 4.000 рачуна ћирилицом

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 08. октобар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Комуналцима недостају 200.000 динара за два штампача. Председник Општине Васиљевић најављује да ће испунити обећање.

У комуналном предузећу „3. септембар“ приводе крају припреме за замену садашњег латиничног писма ћириличним на 4.000 рачуна у оном делу  којим се фактуришу месечни трошкови  за  потрошњу воде и изнођење смећа у  домаћинствима и фирмама. Међутим, запело је - за два штампача и паре?!!?

- Време је да заменимо старе, матричне штапмаче, који нису подржавали ћирилично писмо – каже Сузана Шуљагић, директор комуналаца. - Са програмером смо све усагласили, извршили  припрему базе и треба да наручимо нове обрасце за рачуне и да купимо два штампача, која коштају 200.000 динара. За то, пак,  немамо наменска средства, нисмо их ни планирали, а не знам и одакле би?! С друге стране, рачунали смо на обећану помоћ Општине...

Недавно, приликом сусрета са представницима Општине,  комуналцима су задужени за  буџетску касу рекли да 200.000 динара немају ни на једној позицији... Узгред им је и предочено да им ревизор стално виси над главом, да  се морају држати  закона и ограничења у потрошњи пара...

- Наћи ћемо решење, обезбедићемо 200.000 динара и исправити дугогодишњу неправду! – рекао је пре неки дан председник Општине Раде Васиљевић, најављујући да ће испунити обећање дато комуналцима, а и још пролетос  групи ентузијаста, која у граду под Златаром више од 15 година води битку за одбрану ћирилице.

Ћирилична табла на пијачној згради чекала се две године од отварања?! Ћирилична табла на пијачној згради чекала се две године од отварања?!

Разумљива је ревносна брига за трошењем народних пара у овој оскудици, те зебње од ревизорских маказа и пријава...Само, да ли ће неко одговорити што општински чиновници толике године жмуре на члан 10. Устава Републике Србије, којим је прописано да је у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо?!И има ли ко да одговори на бројна питања грађана: да ли се адеквано планирају буџетска средства? 

Можда се овом приликом рука и не мора завлачити у добро чувану народну касу, већ ће власт наћи спонзора, донатора или....?

„Енергија“  касни...  

Под притиском јавности, низ јавних предузећа и установа поштује одредбе о службеној употреби писма, све је мање и латиничних (про)огласа и плаката, захвалница и диплома, те путоказа на путевима. Иако je  пре неколико месеци, после захтева из Општине,  извршила промене у рачунарском програму  и  рачуне  за  грејање пише ћирилицом, „Енергија Нова Варош“ још није окончала овај посао?

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.