Биће Златибор чист као суза

novosti.rs (Н.Јанковић) 05. октобар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Изглед будућег постројења које ће допринети еколошкој слици на српској планинској лепотици, Фото ЈКП "Водовод" у Чајетини

Чајетина добила дозволу за градњу постројења у којем ће прерађивати отпадне воде. Новац обезбедила општина и донатори из Словеније.

Општина  Чајетина је, као инвеститор, добила грађевинску дозволу за изградњу најсавременијег постројења у којем ће се прерађивати отпадне воде на српској планинској лепотици. Како је најављено, грађевински радови почињу током овог месеца - у зависности од временских прилика - а по завршетку инвестиције ће све отпадне воде на Златибору бити прерађиване и у природу враћане као техничка вода.

- Вредност инвестиције износи четири и по милиона евра. Три милиона обезбеђује локална самоуправа, а остатак ће бити донација словеначке владине агенције. Комплетну инфраструктуру и канализациону мрежу смо већ довели до места будућег постројења, па ће читав систем бити у функцији до краја идуће године - најављује директор ЈКП "Водовод" Раде Јовановић.

Постројење за прераду отпадних вода - Златибор

Будуће постројење се, иначе, издваја по добрим карактеристикама и такозваној СБР технологији, затвореног је типа и са уграђеним филтерима за ваздух. Највећи део златиборских отпадних вода до њега ће стизати гравитационим падом, док ће остатак бити препумпаван из насеља Зова.

- Већ смо набавили много опреме која је ускладиштена у Словенији и биће испоручена при крају грађевинских радова. Капацитет постројења је пројектован за 20.000 људи, са могућношћу проширења за још 10.000 корисника - додаје Јовановић.

Општина Чајетина је - као и Ужице - својевремено конкурисала да постројење гради из донација. На конкурсу је, међутим, победио град на Ђетињи, који је касније одустао од пројекта јер се није на време припремио за велики посао, а новац је преусмерен у - Врање.

Чајетинци су, зато, били принуђени да градњу започну из сопствених прихода, а у помоћ је - донацијом - прискочила и словеначка владина агенција. Тако ће Златибор, најпосећенији туристички центар у Србији, ускоро "пензионисати" септичке јаме и ставити тачку на загађење животне средине, за разлику од општина и градова у свом окружењу.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.