Медведу окачили огрлицу

ЗлатарИнфо ( Д. Г.- А. Р.) 29. септембар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Замка - успавали га на хранилишту (Фото: В. Јоксимовић)

Камере на смрчама седам ноћи бележиле посете, узимање оброка кукуруза и прво хватање и маркирање горског цара на Јадовнику На челу тима стручњака др Душко Ћировић, доцент Биолошког факултета из Београда.

Екипа стручњака Биолошког факултета из Београда у ноћи између  среде и четвртка  успавала је трогодишњег медведа на планини Јадовник, код Пријепоља и окачила му огрлицу  са одашиљачем помоћу којег ће, путем мобилне телефоније, на рачунару  пратити његово кретање.

Горски цар, који је те ноћи добио име Милош,  упао је у замку  на вису Кашан у селу Милошев До, на хранилишту,  где му доносе   кукуруз и у близини „ресторана“ за орлове у који се довозе угинуле домаће животињe или кланични отпаци.  Хватање и маркирање меде   изведено је уз помоћ чланова Удружења грађана „Јадовник  оаза нетакнуте природе“, које годинама  брине о исхрани орлова, медведа и друге дивљачи.

У хватању мрког медведа на обронцима Јадовника учествовао је осмочлани тим, који је предводио др  Душко Ћировић, доцент Биолошког факултета у Београду.

- Ово је први медвед који је маркиран изван Националног парка природе Тара и он ће нам рећи како се крећу медведи, каква станишта преферирају на овом ободном делу наше земље. Такође, добићемо врло корисне информације о његовој екологији, које ћемо моћи да користимо и применимо на његовој будућој заштити. Са друге стране, значај овог пројекта је и у томе што се по први пут у хватању медведа укључују млади људи са факултета и активно учествују у истраживању екологије медведа на простору Србије - наглашава Ћировић.

Мерење,  ветеринари и биолози узели  све податке за личну карту меде Милоша Мерење, ветеринари и биолози узели све податке за личну карту меде Милоша

Медвед Милош  био  је 20. по реду којег је Ћировић маркирао до сада, а за студентукињу Биолошког факултета Марију Спасић хватање медведа било је прво искуство и представља остварење сна из детинста.

- Још увек сам под јаким утисцима који речима не могу да се опишу и на томе сам јако захвална професору Ћировићу који ме је уврстио у тим. Страха није  било, а током целог процеса маркирања адреналин је радио - узбуђено истиче Марија.

Ова „операција“  трајала је око 45 минута, а од медведа су узети узорци крви и длаке за генетичка истраживања и биоанализе, затим је премерен, након чега му је стављена огрлица око врата помоћу које ће моћи да се прати његово кретање у наредне три године.

На рачунар истраживача три године стизаће подаци о кретању и стаништима На рачунар истраживача три године стизаће подаци о кретању и стаништима

    Занимљиво је да огрлица кошта 3.200 евра, батeрија у њој активира се сваког сата и путем џи-пи-ес система подаци о локацији стижу на рачунар у „штабу“ истраживача.

Mрки медвед (или више њих) из клисуре Милешевке и они који  пролазе коридором преко Јадовника и Златара, скоро целе године могу да бирају оброке на хранилишту Кашан.  

    Овде и без сусрета и виђања знају за посете горског цара. Камере фото-замки на смрчама бележе доласке, гошћење, па и предахе  и дремуцкање меде од по два-три сата или како у брлог у честаку оморика  одвлачи теле,  јуне или део краве са хранилишта белоглавих супова.

Огрлица, први медвед маркиран ван Националног парка тара Огрлица, први медвед маркиран ван Националног парка тара

- Као и ранијих година, појачали смо исхрану медведа  у току припрема за зимски сан. Ухваћени меда је седам дана био редовни посетилац, а камере су забележиле и сусрет два медведа, у покушају да један другог уплаше или отерају са  дрвеног корита – каже Вјекослав Јоксимовић, члан УГ „Јадовник“.

И без читања „записа“ сточари на ободу клисуре Милешевке и падинама Јадовника знају да је „крупна зверка“ у близини - по ноћном завијању вукова. Уз подсећање на стару мудрост: сељак је дужан да нахрани све - у кући, око куће и у шуми, мештани кажу да, захваљујући „менију“ на Кашану,   медведи већ неколико година   нису причинили штете у торовима и пчелињацима, сем што отресу неку воћку. Летос, наглашава Јоксимовић, нико није пријавио штету.

Део тима са Кашана:  Вјекослав Јоксимовић, Слободан Спасојевић, Марија Спасић и Душко Ћировић  (Фото: А. Ровчанин) Део тима са Кашана: Вјекослав Јоксимовић, Слободан Спасојевић, Марија Спасић и Душко Ћировић (Фото: А. Ровчанин)

Име по епском јунаку  

 - Већали   смо  које име да му дамо.Прихваћено је Милош, по епском јунаку из песме „Женидба Душанова“ - Милошу Војиновићу,  који је био чобанин у овдашњем Милошевом Долу, а станиште медведа је река Милешевка - каже кум Вјекослав Јоксимовић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.