Стигао асфалт и у Горње Трудово

Д. Гагричић 18. септембар 2017. године Друштво Коментари

Збогом вододерине на најтежој деоници Збогом вододерине на најтежој деоници (foto: Д. Гагричић)

Још километар асфалта добијају напролеће – обећала локална управа.

Асфлат је стигао и у Горње Трудово, под Чемерницом.У недељу су „Путеви Златар“ асфалтирали деоницу дугу километар, испод првих кућа изнад Трудовачке реке до засеока Џекулићи.

Горње Трудово је било једно од три последња села у нововарошкој општини без метра асфалта. Још су комшијско Трудово (оно јасеновачко, како га неки зову) и Тисовица, такође села   на  некадашњој „старој граници“, без  деонице савременог коловоза.

- Напролеће ћемо уградити асфалт на две деонице од по пола километра - од моста на Трудовачкој Реци до места где су сада започели радови, као и на десном краку пута кроз село, за засеок са кућама Илића и Ћурчића - рекао је председник општине Радосав Васиљевић.

Асфалат ће, према речима Васиљевића,  стићи и на прескочену деоницу од ћуприје на Тисовици У Штиткову  до ћуприје на Трудовачкој Реци, али тек кад се оконча постављање цевовода са врела Трудовачке Реке за божетичка села, пошто траса водовода иде путем.

Радост, деценијама у врлетима сањали асфалт Радост, деценијама у врлетима сањали асфалт

Толико чекани асфалт мештани су са комшијама, гостима и путарима  прославили уз светло са агрегата. У мраку су остали  јер је олујни ветар оборио стабло смрче на далековод од Штитклова, а није им   дозволио ни да поставе шатру за славље, па им је комшија Рољевић уступио викендицу.

- Ускоро ће се завршити тендер за   поправку сеоског пута оштећеног  бујицама и насути тампон на три километра пута  преко Присоја, од Крста до некадашње задружне продавнице у Топаловићима у Трудову – истиче Јордан Џекулић, најагилнији у селу да се становницима олакша живот и да им родбина лакше и чешће долази.

Трудовци су се на крају славља договорили да већ следећег дана, „за нова трага“, очисте пропусте на асфалтираној деоници.Они најуморнији од весеља ће, кажу, доносити воду...

Испод висова Чемернице бије врело Трудовачке  Реке Испод висова Чемернице бије врело Трудовачке Реке

Присоје није беспуће  

Преко Присоја ће се коначно спојити два Трудова, после 183 године, од како је  село подељено и  баш овуда  1834. године побијене међе између Кнежевине Србије и Отоманске царевине, а касније, због куге, „на старој граници“ подигнут камени зид, чији су остаци још видљиви.

  

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.