Хоће ли спортисти обележити Дан Општине?

zlatarinfo.rs 16. септембар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Изузетак у Србији – Дан општине без спортских приредби

Удружења потомака ратника 1912-1920. године у Новој Вароши упутило је нашем порталу саопштење, које преносимо у целини.

Овим саопштењем – отвореним писмом јавности, Удружење потомака ратника 1912-1920. године “Војвода Петар Бојовић“ у Новој Вароши  још једном  подсећа на  неиспуњене обавезе локалне власти, клубова и Спортског савеза  да се  Дан општине  Нова Варош,  1. новембар –  обележи и спортским приредбама.

Наши апели и молбе годинама личе на зов изгубљеног у пустињи.Било је, доиста, обећања  у која смо се  уздали, морамо то признати – к'о у празну торбу?! 

Ево, више од десет месеци чекамо одговор на писмо упућено Управном одбору и Скупштини Спортског савеза 7. новембра прошле године. Нас не занимају размирице око Спортског савеза,  претње сменама, изборба комбинаторика и политикантскa каишарења и марифетлуци...

Можете нас оптужити да се бавимо окрајцима живота или по опробаном бољшевичко-коминтерновском рецепту – за критизерство?! То Вам неће бити тешко јер ми немамо заштитнике у неком  од Ваших табора,  нити политичких старлета, коодринатора,  повереника, а ни оних што само седе у страначким и одборничким клупама и климају главом....

За овим јавним иступом посегли смо као последњом мером да укажемо да се чување и неговања сећања на славне претке не може препустити само ентузијастима (као, уосталом, ни заштита културне, историјске и природне баштине), већ је то посао служби и органа локалне управе, установа и институција које се финансирају народним парама.

Ми имамо одважности и куражи да јавно кажемо шта мислимо -  да не пристајемо на брзи заборав и кратко памћење  о нашој прошлости, не уклапамо се у трендове  таљигања и таворење и занемаривања прошлости,  већ тражимо обнављање памћења. 

Чекамо одговор...Ако сте затурили писмо или га нисте читали – ево прилике.

Текст писма је следећи:

Писмо без одговора и акција,  немар или игнорисање? Писмо без одговора и акција, немар или игнорисање?

 Дан општине, 1. новембар  – годинама протиче без спортских приредби?! Празник у славу и част ратника, датум којим се обележава дан  кад су 1912. године ослобођени Нова Варош и Стара Србија од петовековног турског ропства – лишен је спортских сусрета, турнира... 

Удружење потомака ратника 1912-1920. године је  пре неколико година упозорило  на сенке у обележавању – 1. новембра. Наиме,  на  овај историјски међаш, као и у његову част,  нема   спортских приредби и по томе смо, можда, ЈЕДИНСТВЕНИ  или ИЗУЗЕТАК  у окружењу и Србији?!

.За наше Удружење ово је  несхватљив ПРОПУСТ,  НЕМАР и  БРУКА општине и града, поготову у ситуацији кад град има  петнаестак клубова,  а за спорт се годишње из буџета издваја преко 22 милиона динара?

У нашим  настојањима да  Дан општине буде празник свих грађана и захтевима за спорстским сусретима, који би, поред осталог, допринели угледу града, чули смо разне изговоре: временске (не)прилике,  да се у то време у току лигашка такмичења, па је турнир(е) тешко организовати,  те да нема одлуке и иницијативе Савеза, да неће клубови или за то не мари локална управа, касни су рокови... У више наврата нам је речено да  би сусрети за Дан општине били трошак, расипање пара,   а чули смо и такву баналност или лицемерје неких назови спортских радника: „Тражите турнир, а народ нема хлеба?!“

Па зар обележавање  Дана општине, који би требало да буде празник свих грађана, треба да зависи од  личних ћефова, интереса,  удворичког  и скоројевићког менталитета понављача (из) историје, страначких уверења, политикантских ставова, ...?! Зар су пречи уски интереси  појединаца  или  оних којима није по вољи што је за  празник изабран 1. новембар, а не  друштвена потреба и обавеза укључивања младих у шири спектар активности?

Ако због временских прилика нису могућа надметања  на спортским борилиштима на отвореном, а зашто она изостају у две спортске дворане ?! Зар се   не могу наћи термини и екипе из окружења  за, на пример, одбојкаши, кошаркашки, рукометни, шаховски турнир, неколико дана пре или након  централног догађаја – свечане академије...?  Уосталом, па ви то знате најбоље како се ради !

Зато Вам и упућујемо  апел, молбу, захтев –  да доносете ОДЛУКУ  да се у КАЛЕНДАР СПОРТСКИХ МАНИФЕСТАЦИЈА УКЉУЧИ ОБЕЛЕЖАВАЊЕ  ДАНА  ОПШТИНЕ и  у договору са  Одбором локалне управе за обележавање 1. новемра БЛГОВРЕМЕНО  ПОЧНУ  ПРИПРЕМЕ, како би се садржајно обогатила  светковина. Са овим захтевом упознаћемо и локалну управу, ради координације активности.

Да ли програм обележавања Дана општине треба да зависи од личних ћефова, скоројевићког и удворичког менталитета? Да ли програм обележавања Дана општине треба да зависи од личних ћефова, скоројевићког и удворичког менталитета?

Надамо  се да сте разумели наше огорчење и забринутост због досадашњих дешавања и изостанка спортских сусрета, али и нашу  жељу да се парама за спорт, које издвајају и наши чланови, финасирају спортски сусрети поводом Дана општине,  као и жељу да допринесемо напретку и угледу града и извлачењу из паланачке жабокречине.

Зато Вас и подсећамо на активности и жеље нашег Удружења:  у  намери да чувамо и негујемо сећање на славне претке,   афирмишемо вредности слободе и  упознајемо младе са делом предака, учесника отаџбинских ратова Србије, као и да дамо допринос духовној обнови  и  бици против великог заборава, пре свега, због   вишедеценијског наопаког раскида са прошлошћу,  кратке памети, немара, небриге и заборава потомства према онима који су за слободу и на олтар отаџбине положили највредније што си имали – животе,  желимо да подстакнемо низ активности у  општини Нова Варош. 

То је и повод  да  тражимо подршку и ангажовање локалне управе, буџетских установа из области културе, образовања и  спорта,   месних заједнице,  удружења грађана... Наша је намера да пробудимо успаване савести, поједине однарођене актере и креаторе програма који оберучке  прихватају површност и празноглаву забаву,  да опоменемо и подстакнемо на поштовање корена и традиције.

Очекујемо Ваш одговор.

 Дај Боже, да се у добру чујемо и видимо и бодримо наше спортисте и спортске раднике.

Удружење потомака ратника,

председник

Драгољуб  Гагричић

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.