Дебеља чека „обилазницу“

Д. Гагричић 13. септембар 2017. године Друштво Коментари

Чека акцијаше – успон Илијина Главица у засеоку Вуковићи (Фото: Д. Гагричић) Чека акцијаше – успон Илијина Главица у засеоку Вуковићи (Фото: Д. Гагричић)

Апел мештана за акцију – да се заобиђе Илијина Главица, успон у засеоку Вуковићи, који деценијама загорчава живот. Заточеници Златрског језера и викендаши испод Смудинога идућег лета добијају километар асфалта.

Један од највећих  успона на сеоским путевима у нововарошкој општини је онај у засеоку Вуковићи, у Дебељи, на друму од Златарског језера, преко Смудинога, према Божетићима.

Успон звани Илијина Главица деценијама загорчава живот мештанима и комшијама – и раније док су запрегама, на дрвеним колима и соницама, вукли дрва и  грађу из Смудинога, а и сада моторизованим путницима и власницима камиона и других возила.

- Успон једва савлађују камиони под теретом, зими је Илијина Главица, због ветрова и сметова,  готово непроходна...Вода  носи подлогу и оставља јаруге, па су поравке често узалудне или кратког века – каже Славомир Вуковић, мајстор у „Слоги“.

Грађа се некада, низ брзаке Увца, спуштала до Кокиног Брода Грађа се некада, низ брзаке Увца, спуштала до Кокиног Брода

Одавно је предложено да се пробије „обилазница“ - јужном падином брда. Међутим, као и у неким другим селима, ова акција се обично помене на  неком сеобету, најчешће о задушницама и заветинама на гробљу у Доњој Дебељи или засеоку Василићи на језеру, те у изборној халабуци. Али, никако да се засучу рукави?! 

Купци траже очуване старе куће, са окућницом Купци траже очуване старе куће, са окућницом

Овде често жале за пропуштеним шансама и мудрују, љутећи се на власт и државу. Истина је и да су се исколикали или уморили акцијаши, мало је агилних да покрену и колико-толико сложе мештане као у балван-буни 1993. године, кад су данима спречавали превоз преко 2.000 кубика чамове јапије  из Смудинога док се не поправи разлокани пут. Искуства имају и из акције   приликом  измештања трасе дела пута низ Смудиноге и спајања два засеока Василића, те  градње водовода у Доњој Дебељи...

Брвнаре – дело руку вештих мајстора у засеоку Василићи Брвнаре , дело руку вештих мајстора у засеоку Василићи

Неки од бројних викендаша на обали Златарског језера  и крака уз Тисовицу нудили су  подршку и помоћ да се уклони „црна тачка“ на јединој саобраћајници преко Дебеље.Било је и најава и обећања мештана и земљака  о наставку радова на путу.Али, не вели народ чудоради: „Кад много обећавају – понеси малу торбу!“.

Они који би да подсете и пробуде заборавне,  те да опомену изборне хајкаче, ових дана упућују речи прекора, гледајући преко Тисовице и слушајући багере:

- Не можемо да обиђемо једну чукару, а Трудовци, ено,  раде три пута - километар асфалта, па поправљају пут преко Кезовића и   Ђоковића, али и спајају два Трудова преко Присоја?!

У село које је платило највећи цех градњи хидроенергетског система на Увцу, па је од 1960. године – полуострво, стижу охрабрујуће вести  из Скупштине општине Нова Варош.

Недовољно искоришћено шумско благо Смудинога Недовољно искоришћено шумско благо Смудинога

Председник општине Радосав Васиљевић каже да је крајње време да се савлада успон код Вуковића и најављује да ће Дебеља идућег лета добити километар асфалта. Тако би заточеницима језера,   на старом рабаџијско-караванском путу, до обале језера остало пет километара макадама, на ком су неопходне мале исправке на траси, понегде проширења, канала и пропуста, тампона на коловозу, као и сеча стабала и грања уз пут.

- За градњу обилазног пута неопходно је да  мештани и заинтересовани (група или одбор) дођу у Одељење за инвестиције (некадашњу Дирекцију), да у Катастру  и на лицу места погледамо трасу, узмемо податке о  парцелама, како би власници потписали споразум о уступању земљишта и да неће ометати радове и тражити накнаду. То је услов за израду пројекта и обезбеђење средстава у буџету Општине, како би се напролеће расписао тендер и тражио извођач радова  – подсећа инжењер Зоран Млађеновић.

Овде су се, између Синца и Криводола, припремали веслачи Овде су се, између Синца и Криводола, припремали веслачи

Одавно у Дебељи знају да све приче о враћању живота селу падају у воду без сигурне саобраћајнице до језера, отварању села и далеко већој понуди  производа и услуга викендашима и излетницима, те већем броју кревета и гостију.Рачунају и на значајне приходе од  бољег коришћења шумског блага, а   кажу да се  заборавило на резерват дивљих свиња и нетакнуту природу клисуре Тисовице?! 

Мештани  се потајно надају да ће се појавити емисари и купци који су се интересовали, не само за плацеве и викендице, већ и за  добро очуване старе куће брвнаре и  окућнице и нека угашена огњишта.

Тисовица без ћуприје  

Река Тисовица је пре неколико година остала без дрвених ћуприја: испод Вуковића и Кезове ћуприје (испод Џекулића). Једини друмски прелаз на доњем и средњем току реке је на путу Божетићи – Штитково, код Калајитске воденице.

Видиковац  „Савина столица “

За који дан ће, према речима Росе Јаковљевић, директора ТСЦ „Златар“, бити завршена изградња видиковца „Савина столица“, недалеко од засеока Стојићи, на ободу клисуре, изнад Пуљака. С друге стране језера, од Љубичине равни у Виловима до Пуљака, недавно је реконструисан пут ( два километра), па се  путничким колима може без бојазни стићи у засеок Пропланак (Думбели) и на 150 метара до висећег моста. 

Атракција – мост на Пуљцима, дуг 114 метара (Фото: Р. Јаковљевић) Атракција , мост на Пуљцима, дуг 114 метара (Фото: Р. Јаковљевић)

Лепоте овог крајолика, па кањона према Павловићима или великог „воденог огледала“ између Василића, Друловића и Батаковића, на некадашњем ушћу Тисовице у Увац, као  и други предели - наћи се се у брошури коју  припремају туристички радници.

Oаза одмора – Ужички залив на Златарском језеру Oаза одмора , Ужички залив на Златарском језеру

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.