Почињу радови на ископавању средњевековног града Јагата

glaszapadnesrbije.rs 05. септембар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo (foto: Oпштина Прибој)

Завичајни музеј из Прибоја ове године започиње радове на ископавању средњовековног града Јагат, једног од пет утврђених средњовековних градова на територији општине Прибој, за које се ни данас не зна поуздано када су настали, саопштено је на сајту прибојске општине. Тим поводом данас је председник општине Прибој Лазар Рвовић, потписао са директором Завичајног музеја Савом Дерикоњићем уговор о финансирању пројекта "Средњовековни град Јагат".

Пројекат ископавања средњовековног града Јагат спроводи се преко Програма јавних радова, а уз финансијску подршку Општине Прибој. За ову годину је из средстава локалне самоуправе издвојено два милиона динара, а сам пројекат ископавања спроводиће се три године. У питању је тврђава која заузима простор од 1,2 хектара, са остацима куле осматрачнице, одбрамбеног зида и одбрамбене куле четвороугаоног облика. Настанак Прибоја као града директно је повезан са утврђењем Јагат на Бићу, што се дало закључити из историјских списа. Иако се поуздано не зна када је настало ово утврђење, претпоставке су да је настало почетком 14. века, имајући у виду да се град као утврђење већ у 15. веку уводи у историјске списе.

Сам град Јагат вековима је прелазио из државе у државу, а неретко је био граница између држава, Деспотовине и Босне. После окупације од стране турске власти, постао је део турске одбрамбене линије око 1530. године, где је постојао гарнизон турске војске од 150 војника, који су према историјским подацима из тог времена, издржавани захваљујући порезу који се узимао од мештана околних места Мажићи, Бања и Голеша. Око 1830. године, када је био устанак у Босни, након заузимања града од стране босанске војске, град је опустео и никада након тога није више имао своју намену.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.