Унија: Штрајк првог дана школе

glaszapadnesrbije.rs 29. август 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Фото: srbijadanas.com

Унија синдиката просветних радника Србије у петак у подне организује штрајк од 30 минута у 750 школа, изјавила је данас председник Уније Јасна Јанковић.

Она је додала да ће се чланови Уније окупити у подне првог дана школе испред Министарства просвете, да би одржали конференцију за медије и образложили своје захтеве.

Унија синдиката захтева повлачење из процедуре Нацрта закона о запосленима у јавним службама, јер сматра да је неприхватљив, хитно потписивање протокола о зарадама, којим ће се плате у просвети подићи до репубичког просека, и повлачење и измене прописа чији би резултат, по оцени Уније, био масовни губитак запослења у просвети.

Јасна Јанковић је рекла да је просечна плата запослених у просвети 17 одсто нижа од републичког просека, да је међу њима 27.000 запослених на одређено време, да је укинуто око 800 школских одељења и да је неколико хиљада људи остало без посла.

Унија од владе тражи корекције коефицијената за запослене у настави и шефове рачуноводства и обештећење од око 27.000 динара по појединцу за период од децембра 2015. године, јер цена рада није мењана, иако је била превиђена законом у буџетском систему.

Јасна Јанковић је, одговарајући на питање о састанку представника Уније са премијером Аном Брнабић и министром просвете Младеном Шарчевићем, изјавила да су у влади били врло љубазни према делегацији Уније - "и то би било то".

Ана Брнабић и Шарчевић знају да има пуно проблема, слажу се да су плате мале, али не зна се када ће бити повећане, рекла је Јасна Јанковић.

Члан Централне радне групе Уније Добривоје Марјановић је изјавио да у просвети први пут има мање од 10.000 запослених са непуним радним временом, али и да је број запослених који се сматрају технолошким вишком порастао на око 4.500.

Марјановић је рекао да је 460 људи остало без посла током лета.

Породиље су проглашаване технолошким вишком, а проблем је и то што имена људи који су проглашени технолошким вишком нису унета у централни информациони систем, изјавио је Марјановић.

Извор: ФоНет

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.