Позив произвођачима златарског сира за учешће на овогодишњој сиријади

glaszapadnesrbije.rs 25. август 2017. године Традиција Коментари

Zlatarinfo logo

Организатори Златарске сиријаде позивају све произвођаче златарског сира да узму учешће на овогодишњој 21. Златарској сиријади. Такмичење ће се одржати 28. августа (понедељак) у МЗ Божетићи.

Осим такмичења за најбољи сир где узорак мора бити минимум од три до пет килограма, традиционално ће се бирати најбоља Златарска пита и хељдопита која без неизоставних састојака златарског сира и хељде са обронака златног Златара не би била ткао посебна.

За све учеснике организатор је припремио пригодне поклоне, а за три првопласирана пољопривредника обезбеђене су новчане и робне награде.

Иначе, Златарски сир је један од најпознатијих и најквалитетнијих аутохтоних млечних производа у Србији. Припада групи белих меких сирева, а по садржају млечне масти сврстава се у групу пуномасних сирева. Вековима се справља на традиционалан начин у сеоским домаћинствима подно Златара, у околини Нове Вароши. Једна од главних карактеристика златарског сира је та да се производи од пуномасног крављег млека.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.