Пола века од зачетка Нушићијаде

glaszapadnesrbije.rs 21. август 2017. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo

Свечана академиија поводом пола века од зачетка Нушићијаде одржаће се у четвртак, 24. августа 2017. године. на великој сцени Дома културе у Ивањици, са почетком у 18 часова. На овој свечаности поново ће се, после доста година, чути химна Нушићијаде, биће додељена специјална признања у духу некадашњих шаљивих награда, и приказан документарни филм „Нушићијада, више од фестивала“ припремљен посебно за ову прилику.

Свечана академија биће отворена химном Нушићијаде коју је компоновао Миодраг Илић Бели по тексту Душка Радовића, а за потребе прославе јубилеја аранжирао маестро Војкан Борисављевић. Химну ће извести млади таленти окупљени око светски познатог концепта инклузије кроз музику „Ел Система“ и ивањички градски хор.

Након подсећања на историју нашег фестивала, покренутог 1967. године, „замрзнутог“ 1972. и обновљеног 2010. године великом грађанском иницијативом, уследиће уручење признања онима који су у претходним годинама стојички подносили сусрете и сударе са хумором без цензуре, сатирањем без повода, самопрегором без накнаде и културом без ограничења, али и дали посебан допринос нашем фестивалу.

Радомир Ристић, председник општине у време обнове Нушићијаде, добија признање за изванредну процену ризика сусрета грађанства са општедоступном културом и дозвољавање истог; Милан Милосављевић, ивањички Нушић, за увођење највиших стандарда живота током својих тродневних владавина; Петар Божовић за необјашњиву љубав према Ивањици, Петар Арбутина за увођење сатирања као новог књижевног правца, а Зоран Кесић за допринос резистентности широких маса на поливање слободним мишљењем, хладном водом и небрањеним хумором. Александар Ивановић понеће признање за стојичко подношење захтева шефа протокола и излагање својих коња истима, а Снежана Милинковић за само- и машинопрегор приликом шивења више од 500 костима за нушићевско парадирање. Светислав Марковић признање носи за рекордан број посета архивима и институтима за неисцрпна истраживања, а чланови Програмског савета Нушићијаде добијају признање за веру да су квалитет и уметност важни, упркос реалним индикаторима. Волонтери Нушићијаде добијају признање за херојске подухвате, сналажења у кризним ситуацијама и будне дане и ноћи, а тим фестивала за ентузијазам, креативност и неисцрпну веру у боље сутра. Коначно, признање се додељује грађанима Ивањице, пријатељима и гостима фестивала за истрајност и издржљивост у директном судару са свеприсутном културом, небрањеним смехом, Нушићем и нушићевским. Они као награду добијају ни мање ни више него филм, док ће преглед специјалних награда бити објављен након доделе.

Након доделе награда, на свечаном скупу биће премијерно приказан документарни филм „Нушићијада, више од фестивала“ који смо припремили у част ове прославе. У филму су учешће узели врхунски уметници и ауторитети попут Горана Марковића, проф Светозара Рапајића, Здравка Шотре, Јасне Димитријевић, Тодора Лалицког, Секе Саблић, Сергеја Трифуновића и многих других, али и бројни Ивањичани који су са нама поделили своја сећања на стару и свој доживљај нове Нушићијаде.

По завршетку академије, у галерији Дома културе, директорка Музеја Града Београда, Татјана Корићанац, отвориће изложбу „Нушић у карикатури“. Колекцију карикатура допуниће посебно вредна слика- портрет Бранислава Нушића, уље на платну, рад Уроша Предића, једног од највећих српских сликара, која ће бити изложена током отварања изложбе захваљујући посебној љубазности музеја.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.