Штрајк у школама за први септембар

glaszapadnesrbije.rs 20. август 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Штрајк просветних радника (foto: Tanjug)

У школама чланицама Уније синдиката просветних радника 1. септембра биће организован штрајк упозорења. Часови ће бити скраћени на 30 минута, а просветари ће организовати протестне скупове у више градова. Штрајк ће организовати и преостала три репрезентативна синдиката - Синдикат образовања Србије, Синдикат радника у просвети и Независност, али они још нису одредили датум.

Унија тражи повлачење из процедуре Нацрта закона о запосленима у јавним службама, хитно потписивање Протокола о зарадама којим ће плате запослених у просвети порасти на ниво изнад републичког просека, а трећи захтев је повлачење и измене свих прописа који, како тврде, запослене у просвети масовно остављају без посла.

"Прошлу школску годину почели смо без штрајка. Влада је била нова, оставили смо им времена. Од тада преговарамо, али без резултата", каже за "Новости" Јасна Јанковић, председница Уније. - Било је доста разговора са Министарством просвете, али нажалост јалових.

Представници четири синдиката састаће се у среду са премијерком Аном Брнабић, како би разговарали о актуелним проблемима који муче запослене у школству. Јасна Јанковић ипак не верује да би у наредних десет дана могло нешто значајно да се промени, што би их навело да одустану од штрајка упозорења.

"Упутством о формирању одељења из јуна 2017. и применом његових крутих одредаба изгубљено је 800 одељења у основним школама. Oко 1.500 радних места биће угашено у једном дану", наведено је у Унијином образложењу штрајка. Они тврде и да је лошим планирањем Министарства просвете и његових агенција дошло до тога да ће бити угрожено на хиљаде радних места.

За Синдикат радника у просвети највећи проблем је Закон о запосленима у јавном сектору, чија јавна расправа је у петак почела и који, како кажу, просвету опет ставља у неравноправан положај у односу на остатак јавних служби.

"Ми се годинама залажемо за јединствене платне разреде у целом јавном сектору. Чистачица мора да прима исто и у школи и у јавном предузећу, јер ради исти посао, али и нови закон ствари поставља сасвим супротно", тврди Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети. - Овим законом остаћемо бар 30 одсто иза здравства, а плате војске, полиције, државних службеника уређене су другим законима и према њима смо у још лошијем положају.

Преузимања запослених 

"Закон о запосленима у јавном сектору омогућиће, рецимо, да неко ко је по образовању учитељ, а ради у некој државној служби за 100.000 динара, пређе у школу и да задржи своју плату. А учитељи који већ раде у тој школи примају 43.000 динара за исти посао. Могућност преузимања може довести до непрестаног попуњавања радних места у просвети запосленима из других сектора, па да тако никада не отворимо простор за младе колеге да се запосле", тврди Брајковић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.