Велика школа - плитка памет

novosti.rs ( Д. Гагричић) 13. август 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Мештани Доњег Трудова пред школом 1979. године

Старовлашка умовања - Мештани из овог краја су одавнина на свој, шеретски начин, дочекивали представнике власти. Исмејавали су и све оне који су занесени влашћу гледали "преко себе".

Председнику општине, док је обилазио села под Чемерницом, мештани се пожалили на лош пут и рупчаге настале од камиона што вуку грађу.

- Нема пара за поправке, пут ће доћи на ред тек у идућем средњорочном плану - правдао се сељацима у кући у коју је свратио.

- Велика школа, а плитка памет! Па рупа на џемперу се крпи док је мала... - одговорила је на то баба која је седела поред шпорета.

Ово је један од примера како народ дочекује власт и њене представнике, како реч из народа насамари, бритко посече, ошине или заједљиво опомене. Подсмевају се слабостима и неспоразумима, привијају љуту траву на љуту рану...

И после 20 година од почетка "Сиријаде" у Божетићима и обећања да ће седам села под Јавором добити воду, мештани, познати сточари, још су жедни и цистернама је довлаче. Када је пре неколико година на Госпођин дан са говорнице чуо слично обећање - да ће догодине сви имати славине и водомере у двориштима, мештанин Буковика је увече, са брега изнад засеока, позивао комшије по имену и викао:

- А, људи, бежите! 'Оће потоп, 'оће потоп од председника! Стигла вода са Трудовачке реке...

У Старом Влаху, шерети, с будном пажњом и ђаволски немирном и довитљивом мишљу, од бездушне лакрдије до наивне искрености, на оку држе и на зуб најчешће узимају народне крвопије, бездушне отимаче имовине, чаршијске ћифте и шићарџије, каишаре и каћиперке... Дочекују и све оне који су занесени влашћу, политиком и тобоже "народним пословима", па у партијској ревности и острашћености гледају "преко себе".

Повратак с нововарошке пијаце

Повратак с нововарошке пијаце

Док је, на сеоској утрини, општинска комисија утврђивала колико је један мештанин самовласно заузео земљишта, он се клео:

- То ми је дедовина! Школе ми, нисам присвојио ни метар преко међе! Нисам, школе ми!

- Шта се кунеш у школу кад је немаш!

- Кад се ви заклињете у знање и струку, могу и ја у школу!

Средства "зеленог плана" земљорадничке задруге су делиле шаком и капом. Иако су неки куповали аутомобиле и "улагали" у свадбе, државна комисија је дошла сиромашку који је сазидао кућицу.

- Узео си паре за градњу штале. А шта ће ти ова тераса?

- За телад, да се сунчају, с пролећа су болешљива...

Старовлашка умовања

Изборне кампање су посебна прилика да се народни комедијаши животном ведрином одрже и одбране, да не падну у невоље, да замке у које их увлаче говорници преокрену у врцаве искре и наравоученија.

Памет испод леђа 

Високи државни функционер разгледа манастир, а руке му на задњици. Гледа игуман, па калуђерима рече:

- Ђе му руке, ту му и памет!

Старовлашка умовања

Кренула је Бања

Младог председника Општине Прибој у Влади Србије 2010. године запитали:

- Шта има ново доле?

- Кренула је Бања...

- Одлично, нек се нешто ради, нек бар неко привређује...Свака част, председниче, а и нашој странци!

- Ама, покренуло се клизиште, прети и стационару и изворима топле воде. Тражим паре...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.