Општина подстиче рађање

ppmedia.rs 08. август 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija novosti.rs

Нестабилна економска ситуација, према појединим наводима, међу највећим је препрекама за проширење породице. Општина Нова Варош је међу пет локалних самоуправа у Србији са најнижом стопом наталитета. Та општина Златиборског округа се годинама суочава са негативним природним прираштајем, због чега је, како нам је потврђено из те локалне самоуправе, постицање повећања наталитета један од приоритета Општине Нова Варош.

Нестабилна економска ситуација, како наводе из нововарошке локалне самоуправе, родитељима је највећа препрека за проширење породице.

Незапослене породиље у Новој Вароши, из буџета општине, могу добити месечну накнаду од 12.000 динара за прворођено дете, што је за 2.000 динара више него 2015. године, док се тај износ повећава за 3.000 динара за свако наредно рођено, закључно са петорођеним дететом.

– Дакле, незапослена породиља која је родила пето дете, али и свако наредно, има 24.000 динара месечно годину дана, додају из Општине Нова Варош. Та општина је ове године определила 3, 3 одсто укупно планираних расхода за накнаде за новорођенчад и незапосленим породиљама.

Новчана накнада за прворођено дете у Новој Вароши у овој и прошлој години години износи стотину хиљада динара, 200.000 динара за другорођено дете. Из општинског буџета се издваја 300.000 динара за трећерођено дете, 400.000 за четврто. За пето и свако наредно дете, парови од те локалне смаоуправе могу добити 500.000 динара.

У Новој Вароши је 2016. године рођено око стотину беба, показују подаци Републичког завода за статистику. Према подацима из локалне самоуправе, прошле године је у Новој Вароши рођено 111 беба, што је, како наводе, 27 више него пре две године.

Извор: Радио Луна

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.