Певачи постају учитељи

Д. Гагричић 28. јул 2017. године Култура Коментари

Да песма живи, а млади је прихвате као културно добро (фото: Д. Гагричић) Да песма живи, а млади је прихвате као културно добро (фото: Д. Гагричић)

Четвородневни курс за инструкторе певања из вика, а ускоро и штампани приручник са ЦД-ом Задатак да сe песма чува као култруно добро краја.

У четвртак је  завршен четвородневни курс за инструкторе певања из вика, који су водили  етномузиколози, професори  Факултета музичке уметности у Београду – др Димитрије Големовић и  др Сања Радиновић. У организацији Друштва за неговање традиционалног певања из вика у Новој Вароши и подршку Министарства културе,  учествовало је преко двадесетак полазника, а најуспешнији ће добити сертификат и  на њих Друштво рачуна да дају посебан допринос чувању наслеђа предака.

Снимање за тонска мерења, уз помоћ компјутерског програма Снимање за тонска мерења, уз помоћ компјутерског програма

- Певање из вика је традиционално и вредно у овом крају, па настојимо да га  сачувамо као културно добро.Зато је  и започела систематска едукација да се старо певање не би заборавило, а и како би се афирмисало на ширем простору Србије - рекао је професор Големовић и додао:

- Пошто је певање из вика  врло компликовано, први задатак курса био је да установи педагошку методологију у учењу певања. Та методологија у народу не постоји или,  макар,  није освешћена у правом смислу речи. Певање из вика је овдашњим певачима као матерњи језик. Наиме, нико се не сећа кад није знао да говори, нити како је научио певање из вика.Зато је и задатак да нађемо ту методологију,  обучимо певаче и помогнемо да они постану учитељи, Најпрече је направити спрегу певача и ученика, како би се  преносило знање и искуство на млађе генерације.

Пропевао и професор Големовић, етномузиколог и композитор Пропевао и професор Големовић, етномузиколог и композитор

Уз тонске и видео записе са курса на ЦД-у будући учитељи и ученици имаће и својеврсни одштампан приручник, како су најавили професори Големовић и Радиновић са својим домаћинима.

- Потекла је иницијатива да се организује семинар на коме би били првенствено млади певачи из овог краја, као и студенти Факултета музичке уметности и ђаци са етно одсека музичких школа широм Србије, али и чланови певачких група из културно-уметничких друштава – најављује Големовић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.