Европски прогрес: „За домаћински развој“, Нова Варош на другом месту у југозападном делу Србије

ppmedia.rs 21. јул 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Упоредни приказ градова и општина, фото: вечерње новост

Донаторски програм под називом „Европски прогрес“ упоредио је чак 1.160 података о 34 локалне самоуправе на југу и југозападу Србије, па је дошао до закључка да је међу њима најконкуретнији – Лесковац. Следе Нова Варош, Нови Пазар, Врање и Дољевац, а на зачељу колоне нашле су се општине Босилеград, Мерошина, Житорађа и Бојник.

Ова студија локалним самоуправама – уз помоћ пажљиво одабраних показатеља – пружа реалну слику о томе колико су заиста конкуретне, али им и нуди низ препорука и инструмената за подршку привреди, те привлачење инвеститора за њихове капиталне развојне пројекте.

– Лесковац је, у односу на 2013, успео да повећа свој индекс и постане најповољније место за инвестирање на југу и југозападу наше земље. О томе сведочи и чињеница да приводимо крају преговоре са једном великом компанијом, о отварању 2.000 радних места, а завршавамо и договоре да у Грделици отворимо фабрику која ће запослити 120 радника – истакао је први човек града на Ветерници Горан Цветановић.

Иначе, поменути пројекат „Европског прогреса“ – који финансирају Европска унија и Влада Швајцарске – анализирао је расположиве ресурсе, односно потенцијале за одрживи развој сваке средине, те капацитете локалних заједница да њима управљају.

– Више од хиљаду података смо прикупљали од великог броја државних и локалних институција, па је на основу тога израчунато 500 индикатора подељених у четири групе индекса и сви заједно су дали општу слику конкуретности. Највећи број поена односи се на капацитете за управљање ресурсима и потенцијалима, а следе финансијски капацитети, као и мере и стратегије за унапређење пословног окружења – објашњава асистент у програму „Европског прогреса“ за конкуретност и унапређење општинског управљања Бојан Марчић.

Сви подаци ће се наћи на већ припремљеном порталу који ће ускоро бити доступан јавности. Он, како је објашњено, заправо представља базу прикупљених података и својеврстан користан алат за процене и планирање приоритета при даљој реформи начина управљања природним ресурсима и јавним средствима.

Извор: Вечерње новости

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.