Живот у једној соби шесточлане породице Думбеловић

ppmedia.rs 21. јул 2017. године Друштво Коментари

ХО Срби за србе помогли сиромашној породици Думбеловић ХО Срби за србе помогли сиромашној породици Думбеловић (foto: А. Ровчанин)

Трошна кућа стара више од осам деценија, са једном просторијом од свега десет квадрата скромни је дом шесточлане породице Думбеловић из села Вилова, засеока Пољци удаљеног више од 15 километара од града подно Златара

Ова породица јуначки трпи немаштињу која се увукла у дом Јегдомира и Милане и њихово троје малолетне деце Сање (13), Милоја (11) и Милојка (9) те заједно са бака Новком једва састављају крај са крајем. Једино сигурно примање које стиже у кућу сваког месеца јесте дечији додатак, док остатак новца неопходног за живот глава породице, Јегдомир, зарађује надничењем по селу, радећи најтеже физичке послове. Како би донекле олакшали живот Думбеловићима у помоћ је прискочила хуманитарна организација “Срби за србе” која је овој породици донирала краву, два кревета и моторну тестеру.

Живот у Пољцима није лак ни када имате све услове, а камоли када их уопште немате. У једној просторији поред два сада већ нова кревета, налазе се и старински креденац, сто и дотрајали шпорет на дрва, то је све што има од намештаја. Дневна соба је за њих цео свет – спаваћа, трпезарија, кухиња, купатило …. Ипак Јегдомир не губи наду да на овом свету има добрих људи који ће му помоћи да обезбеди иоле пристојне услове за живот својој деци. Каже и да је захвалан на пристиглој помоћи те да ће му крава итекако бити од користи.

Стара троковица једина је играчка за Милоја Думбеловића, фото: www.ппмедиа.рс Стара троковица једина је играчка за Милоја Думбеловића, фото: www.ппмедиа.рс

Сања, Милоје и Милојко до основне школе у Акмачићима пешке сваког дана превале пет до шест километара. Сад је кажу распуст, прилика да одморе од табанања међутим и шанса да се набере које кило малине и откине неки динар како би родитељима олакшали у борби за егзистенцијом. Док њихови вршњаци безбрижно играју игрице на рачунару, стара троколица једина је занимација у слободно време за ово троје малишана а недосањани сан је да њихов дом обасија светлост телевизора и донекле разбије монотонију и тишину која сада влада.

Милош Марковић члан ХО “Срби за србе” каже да ова организација постоји више од дванаест година те да је за то време помогла преко 1800 породица и сакупила више од два милиона евра помоћи.

– Думбеловићи су само једна од породица којој смо помогли. Током ове године смо обишли више од 60 породица у западном делу Србије и свима њима смо на неки начин помогли. Ова донација није крај помоћи за породицу Думбеловић, настојаћемо да им до краја године обезбедимо још неке потребштине како би што спремније дочекали зиму – истиче Милош.

ХО Срби за србе помогли породици Думбеловић, фото: www.ппмедиа.рс ХО Срби за србе помогли породици Думбеловић, фото: www.ппмедиа.рс

Нововарошки Центар за социјални рад и локална самоуправа до сада су више пута помогли овој породици међутим упркос жељи да се помогне то по некад компликована бирократија и законски прописи спречавају.

– Животне ситуације су најразличитије, толико различите да их по некад и државни прописи не могу обухватити што је случај и код породице Думбеловић која у свом власништву има пољопривредно земљиште због којег по закону не може бити корисник социјалне помоћи. Ипак постоје људи добре воље и организације које им желе помоћи а и ми чинимо све што је у нашој моћи да помогнемо овој породици – истиче Јелена Лековић директорка Центра за социјални рад.

Како би ово троје дивне деце које одраста уз брижне и поштене родитеље имало донекле пристојне услове за живот неопходно је пре свега обезбедити новац за изградњу купатила, затим набавити телевизор, фризидер, замрзивач …. Сви они који су спремни да помогну то могу урадти уплатом на динарски рачун број 160-279491-71 отворен код банке Интеса или слањем СМС-а на 7763, чија је цена 100 динара.

Хуманитарна организација Срби за Србе

Хуманитарна организација Срби за Србе

Организација је настала крајем 2005. године, првенствено као идеја српског народа у расејању да се окупи око племенитих циљева, тачније, око пројеката помоћи социјално угроженим вишедетним српским породицама широм Балкана. Окосницу организације чине млади и енергични људи, окупљени заједничком визијом помоћи онима који су благословени бројним потомством, свесних да сваком ко не живи у материјалном изобиљу и мала помоћ значи пуно.

Уз препознатљив слоган – Деца су наша будућност – организација је, од 2005. године, захваљујући бројним донаторима из целог света, прикупила два милиона евра донацијаса којима је директно помогла више од 1.700 породица са више од 11.000 деце, широм Балкана. Поред директне материјалне помоћи породицама, у више наврата помоћ је пружана и народним кухињама, породилиштима, болницама, основним и средњимшколама, универзитетима и другим институцијама које свакодневно брину о здрављу и образовању деце.

Рад организације можете пратити на њиховом сајту: www.srbizasrbe.org

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.