Мења се систем лекова на рецепт. Има ли места паници?

glaszapadnesrbije.rs 18. јул 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Илустрација, фото: Thinkstock

У Министарству здравља кажу да нема разлога за панику у вези са предлогом Светске банке о новом моделу набавке лекова на рецепт.

Из тог министарства кажу и да ће одлука о евентуалној промени бити донета тек када се размотре све предности и могући недостаци новог модела, пишу данашње "Вечерње новости".

Модел набавке лекова који предлаже Светска банка подразумева увођење централизоване јавне набавке лекова нарецепт по генеричком називу ИНН (међународни незаштићени назив лека или назив лека по саставу) за лекове са А листе који се у потпуности издају о трошку осигурања уз партиципациију од 50 динара по кутији и са а1 листе за које постоји процентуално учешће у цени лека од 10 до 90 одсто. Лекови би се набављали на тендеру, по критеријуму најниже цене.

Нови модел би, према пројекцији Светске банке, омогућио уштеду од 50 милиона евра годишње, али у удружењима пацијената и међу лекарима постоји страх да би се тиме значајно сузила могућност избора терапије, пишу "Новости".

Највише их плаши да би пацијенти у том случају о трошку осигурања могли да добију углавном само један лек, док би генеричке паралеле, односно лекови других произвођача истог хемијског састава, али другачијег назива, морали да купују.

"Оно што буде повољније по државу, то ће се примењивати. Али су битни и сигурност и квалитет, као и да грађани у сваком моменту знају да имају лекове", каже министар Златибор Лончар. Он је додао да су у питању исти лекови и да ће разлика бити само у називу, а састав је исти.

"Одлуку нећемо донети преко ноћи и нећемо себе довести у ситуацију да после имамо проблема са обезбеђењем лекова", истакао је Лончар.

Извор: Танјуг, Новости

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.