Курс за инструкторе певања из вика

Д. Гагричић 14. јул 2017. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo Сачувати песму, обезбедити подмладак - са годишње Скупштине

*Промоција књиге Димитрија Големовића „Певање из вика“ - 26. јула *Седми сабор певања из вика - 28. јула

Познати етномузиколози –  Димитрије Големовић и Сања Радиновић, професори Факултета музичке уметности у Београду, водиће курс за инструкторе певања из вика у Новој Вароши од 25. до 27. јула. Они ће настојати да заинтересованим члановима Друштва за неговање традиционалног певања из вика пренесу знања  о значају и вредности певања и које су  то најједноставнија техника којима треба да овладају певачи, те како да будући инструктори (који ће добити сертификат) пренесу искуства младим певачима и почетницима.

Обука је још један у низу корака Друштва за неговање традиционалног певања како би се обезбдио подмладак и сачувала старинска песма. Средства за ове активности добијена су на конкурсу Министарства културе Србије.

У среду, 26. јула, У Библиотеци „Јован Томић“, у 19 сати, промовисаће се књига „Певање из вика“ Димитрија Големовића, настала уз подршку Министарства културе у оквиру пројекта Друштва  „Израда студије традиционалном певању из вика“. У књизи су и резултати вишегодишњег истраживања професора Големовића на подручју западне Србије, а штампана је крајем прошле године уз пратећи компакт-диск са изабраним песмама.

У Друштву за неговање традиционалног певања из вика увелико су започеле припреме за Седми сабор певања из вика. Певачи ће наступити у четири категорије у  петак, 28. јула, од 17 сати на позорници поред Дома културе.

На годишњој Скупштини Друштва, која је традиционално одржана     на Петровдан, када је и крсна слава,  анализиране су активности у минулој години. Посебно су упућен критички осврти  на недовољна средства која издваја Општина за учешће Друштва на манифестацијама, чиме се популарише наслеђе предака и чува од заборава.

Традиција - крсна слава Друштва на Петровдан Традиција - крсна слава Друштва на Петровдан

Руководство Друштва упутило је замерке члановима јер је недовољно урађено на прикупљању песама,  што одлаже посао на   припремама за објављивање збирке. Речено је и да личне промоције и победе на такмичењима не могу бити изнад популарисања традиционалне песме и стварања подмлатка.

Песма, дружење и договор у сали Дома културе Песма, дружење и договор у сали Дома културе

Управни одбор 

За чланове Управног одбора Друштва изабрани су: Радојица Перишић (председник), Драгољуб Гагричић (потпредседник), Јелица Пешић, Милисав Мандић, Милојко Лековић, Мирољуб Ракетић, Драган  Росић, Радован Јанковић, Милинко Бјелић, Рајко Даниловић и Милутин Гујаничић.

У Надзорном одбору су Драган Милошевић, Милева Ракоњац и Богдан Остојић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kurs za instruktore pevanje iz vika dimitrije golemović starinska pesma sanja radinović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.