Одавање поште војводи Бојовићу

Д. Гагричић 13. јул 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Почасти - споменик војводи Бојовићу на тргу који носи његово име

Полагање цвећа на споменик ратнику, који је под заставом отаџбине провео 46 година, у понедељак, 17. јула, у 17 сати.

Поводом  159. годишњице рођења војводе Петра Бојовића (1858-1945), представници Општине Нова Варош и Удружења потомака ратника 1912-1920. године „Војвода Петар Бојовић“ положиће цвеће на споменик славном ратнику на градском тргу у понедељак, 17. јула, у 17 сати. 

Уз одавање поште једном од четворице српских војвода  с краја 19. и почетком 20. века, начелнику Врховне комаде Српске војске и команданту Прве армије у пробоју Солунског фронта 1918. године и ослобођењу земље, Завичајно одељење Народног музеја из Ужица у Дому културе  организује изложбу  „Велики рат 1914-1918  – путевима страдања и славе“, историјско-експедициони програм Сафари клуба из Ниша.

Петар Бојовић је прешао  пут од турског роба и златарског чобанчета из села Мишевићи до стратега и командата у биткама које су донеле славу српском оружју  и слободу поробљеном  народу.   Са преко 46 година у служби под заставом отаџбине,  Бојовић је учествовао у шест ослободилачких ратова Србије, од 1876. до 1918. године.

Победе Прве армије Српске војске под командом Бојовића

Кумановској бици 1912. године и у пробоју Солунског фронта  1918. - биле су  посмртна звона за две монархије: Отоманску и Аустро-Угарску. Уз стратегију,  у биткама је  пресудно деловало  Бојовићево  морално   васпитање генерација војника и старешина и уливање родољубља. 

Војсковођа Петар  Бојовић је војничким умећем и личном чашћу за живота подигао најлепши споменик. Повратак војводе у завичај, ипак је - дуго трајао?! Заборављеном војводи  је тек 52 године после смрти, на Видовдан 1997. године,  на тргу који носи његово име, откривен   споменик, бронзана скулптура  -  рад београдског вајара Миодрага Живковића.  Генерације којима Бојовић   није смео да буде младалачки узор - подигле су  споменик достојан заслуга.

Уз почасти  и  подсећање на  животни и ратнички пут славног земљака,  окупљање на Тргу и у Дому културе 17. јула  биће прилика и за разговоре о програму обележавање 100-годишњице Првог светског рата и  низу захтева које је локалној власти Удружење потомака упутило у отвореном писму јавности и подсећању у неколико наврата у последње три-четири године

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović vojvoda polaganje cveća odavanje pošte


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.