Изложба о српско-турским ратовима

glaszapadnesrbije.rs 02. јул 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Отварање изложбе, фото: Међуопштински историјски архив

Прошло је 140 година од ратова који су ујединили словенску браћу, ратова којим су тадашње аутономне области Османске царевине - Црна Гора и Србија извојевали независност и територијално проширење уз војну и дипломатску помоћ велике Царске Русије.

Тим поводом отворена је изложба у Међуопштинском историјском архиву “Српско турски ратови 1876 - 1878. у документима војног и чачанског архива.

Изложба докумената из Војног и Чачанског архива је приказ најважнијих бојишта оба рата: Јаворског, Нишког, Алексиначког, Шуматовачког ( књига извештаја са границе на Јавору, скица борби око Ниша, мапе ратних операција на Адровцу, и Алексинцу 1876, попис изгинулих и рањених официра у првом рату названом Јаворски).

Ту су дописи о једном опанчару из Котраже који за потребе војске прави опанке и дели сиромашним војницима, признанице за реквизицијом одузету робу за потребе војске, возари који на санкама преносе болнички материјал, извештаји о догађајима на граници и упадима Турака у српска села, документа која сведоче о обичном нароном војнику. Чачанска и руднича бригада биле су на свим ратиштима, предводили су их: Радомир Путник, Јован Мишковић, Марко и Михиало Катанић, Драгомир Вучковић, Илија Чолак Антић, Михаило Илић, Милутин Гарашанин, Свет. Хаџич, учествовали су и председнци општине Алексије Пушељић, Влајко Благојевић, Никола Радовановић, пивар Фердинад Крен, професор Васа Филиповић, Димитрије Петровић, штабни цртач.

Отварање изложбе, фото: Међуопштински историјски архив

“Ратови за ослобођење и уједињење „за крст часни и слободу златну“ приказани кроз документа Војног и Чачанског архива били су повод да одржимо своју моралну обавезу и дужност: да се сваког Видовдан сетимо свих наших Видовдана,” рекла је директорка Историјског архива Лела Павловић приликом отварања изложбе.

Чин отварања изложбе оплеменили су музиком, професор Александар Поповић, и ученик Горан Ракић, у класи професора Тање Сездановић, Музичке школе „Др Војислав Вучковић”

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

izložba čačanski arhiv vojni arhiv srpsko-turski ratovi 1876-1878


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.