Деветогодишњој Амини Мулагановић потребна помоћ

ppmedia.rs 24. јун 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Деветогодишња Амина Мулагановић из Пријепоља болује од ретке и тешке неуро – мишићне болести, спиналне мишићне атрофије другог типа. Ова болест захвата све мишиће на телу углавном симетрично и проузрокује слабост која доводи до губитка функција најчешће у ногама, што је случај и код Амине.

Лек за ову врсту болести још увек није доступан лекарима у нашој земљи, недавно је из Америке стигао у Аустрију где једна његова доза кошта близу 90 хиљада евра, а само током прве године лечења неопходно је да Амина прими шест таквих доза.

Више од осам година траје борба породице Мулагановић са опаком болешћу која је напала њихово дете. За потребе лечења и неге оболеле девојчице Општа болница у Пријепољу обезбеђује основне потребштине међутим оне често нису довољне за цео месец већ су њени родитељи Суад и Азра принуђени да их сами купе, а њихова набавка месечно премашује износ од хиљаду евра. Због тежине болести и неопходног двадесетчетворочасовног дежурства поред болесне Амине Суад и Азра нису у могућности пронаћи стално запослење. Како би прехранио своју породицу Суад повремено ради сезонске послове најчешће у Црној Гори.

– Због природе Аминине болести која изускује двадесетчетворочасовно присуство поред ње супруга и ја нисмо у могућности пронаћи сталан посао, једноставно никада не знамо са сигурношћу када ће њој помоћ бибти потребна а то послодавци не трпе – каже Суад Мулагановић.

Док се глава породице налази у надници, уз Амину нон стоп борави мати Азра и њен млађи брат седмогодишњи Салко.

Породица Мулагановић из Пријепоља, фото: www.ппмедиа.рс Породица Мулагановић из Пријепоља, фото: www.ппмедиа.рс

– Амина се родила здрава и права као сва друга деца. Први симптоми болести јавили су се у њеном једанаестом месецу живота када је имала високу температуру која је била и окидач да се болест појави. Молим бога да нам свима да снаге и да моја ћерка једног дана оздрави – танким гласом кроз плач збори Азра, мама Аминина.

Опака болест малу Амину пуну живота није спречила да се образује, она је успешно са свим петицама завршила други разред кућне наставе и каже животна јој је жеља да једног дана стане на своје ноге као друга деца.

Путем друштвених мрежа недавно је покренута акција са циљем да се овој породици помогне и обезбеди новац за пристојан живот. Већ су се појединци и јавили и у току је реновирање Аминине собе, а сви они који желе да помогну новац могу уплатити на динарски жиро рачун број 355-0003200540420-13 и девизни рачун 353-550003200540435-65 отворене код Војвођанске банке.

Динарски и девизни рачун за помоћ породици Мулагановић Динарски и девизни рачун за помоћ породици Мулагановић

Ретки су тренутци када ова породица заједно излази из свог дома, а Амина из своје собе и четири зида а да то није одлазак код лекара. Прилику да проведу један такав дана Мулагановићи имали су захваљући пријепољској ресторану Кањон, који је обезбедио ручак за ову породицу.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

prijepolje pomoć lečenje u inostranstvu amina mulaganović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.