Јаворски сабор двојничара

Д. Гагричић 19. јун 2017. године Култура Традиција Коментари

Подмладак чува традицију и изворно стваралаштво ( фото: Д. Гагричић ) Подмладак чува традицију и изворно стваралаштво ( фото: Д. Гагричић )

Свирачи ће умеће показати у недељу пред Видовдан (25. јуна), на позорници недалеко од споменика мајору Илићу и јаворским јунацима.

Јаворски сабор двојничара и старих народних инструмената Србије,  22. по реду, одржаће се  у  недељу – 25. јуна, на позорници код шумарске куће, недалеко од споменика мајору Илићу и јаворским јунацима и Карађорђевог шанца, украј пута Нова Варош – Калипоље – Ивањица.

Организатори – Дом културе из Ивањице, Месна заједница Кушићи и Основна школа „Мајор Илић“ из Кушића - најављују да ће се окупити најбољи српски свирачи старих инструмената, а такмичење почиње у 13 сати.Чуће се  стара кола,  момачке тугованке и довојачки позиви, чобанске јавке...

Манифестација која  чува традицију и изворно стваралаштво, прошле године је, поводом  140-годишњице Јаворског рата,   из Кушића измештена на Јавор. Материјалну подршку, према речима, Милана Крунића, директора ивањичког Дома културе, пружа Министарство културе.  

Стари свирачи се не предају - са 21. Сабора Стари свирачи се не предају - са 21. Сабора

Свирачи ће своје умеће показати баш на месту са кога су 24. јуна (6. јула по новом календару) 1876. године,  од јаворске механе батаљони Прве ужичке бригаде кренули  у бојном поретку преко границе у  Калипољску битку. Тог јутра  су  почеле операције Ибарске војске  на Јавору у Првом српско-турском рату, у народу познате као Јаворски рат.Вазална кнежевина Србија, која је Османлијама плаћала данак, овде је, као и у долини Мораве и Нишаве, повела битке за независност.

Потомство 1907. године на Јавору подигло споменик мајору Илићу и јунацима отаџбине Потомство 1907. године на Јавору подигло споменик мајору Илићу и јунацима отаџбине

Од када је захвално потомство добровољним прилозима 24. јуна 1907. године  подигло  бели  мермерни споменик, висок преко три метра, испод Висилијиног врха,   на месту где су се налазили костурница и крст, деценијама се  одржава  Јаворски сабор. Окупи се народ код некадашње царинарнице и карауле, садашње шумарске куће. Потомци ратника и поштоваоци традиције   запале свећу испред споменика Илићу и јунацима и прекрсте се, уз речи: „Бог да им душу прости, вечна слава и хвала им!“

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

javor javorski sabor dvojničari svirači starih narodnih instrumenata


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.