Za nove zadruge 50.000, starim 100.000 evra

agrosvet.rs Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Kao što je najavio ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, objavljen je konkurs za postojeće i novosnovane zadruge koje će moći da dobiju značajnu pomoć od države – 50.000 evra za nove i 100.000 evra za one koje već funkcionišu. Komisija koja će o tome odlučivati, po njegovim rečima, biće sačinjena od “najeminentnijih ljudi iz te oblasti”.

Reč je o programu podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu.

Program sprovodi Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća, u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave.

Kako se navodi u tekstu konkursa objavljenom na sajtu ministarstva koje vodi Krkobabić, za osnivanje zadruga predviđen je najveći iznos od 6.250.000 dinara, a 12.500.000 dinara najveći je kao ekonomsko finasijski podsticaj za projekte postojećih zemljoradničkih zadruga  koji imaju za cilj povećanje obima proizvodnje i stvaranje mogućnosti rasta i novog zapošljavanja.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju grupe individualnih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koje žele da formiraju zemljoradničku zadrugu i koje za to imaju podršku jedinice lokalne samouprave.

I postojeće zadruge imaju pravo na subvencije

Takođe, postojeće zemljoradničke zadruge koje su svoje poslovanje uskladile sa zakonom o zadrugama i koje su registrovane u Agenciji za privredne registre. Uslov je da su regulisale poreske i druge dospele obaveze iz javnih prihoda za 2016. godinu, da nad njima nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije i da imaju podršku jedinice lokalne samouprave za projekat sa kojim konkurišu.

Država će im obezbediti novac za nabavku živih životinja za potrebe povećanja osnovnog stada, nabavku opreme za potrebe unapređenja kvaliteta i kapaciteta farmi za proizvodnju mleka i farmi za proizvodnju mesa, nabavku višegodišnjih zasada za proširenje površina pod biljnom proizvodnjom i nabavku opreme i poljomehanizacije za povećanje proizvodnje i unapređenje kvaliteta voća, povrća i drugih biljnih proizvoda.

Finansiraće se i izgradnja objekta i nabavka opreme za potrebe povećanja kapaciteta postojeće proizvodnje, povećanja produktivnosti i kvaliteta, obezbeđenje više faze prerade proizvoda, kao i nabavka opreme za potrebe proizvodnje, povećanja mogućnosti izvoza, proširenja tržišta prodaje ili poboljšanja tržišne pozicioniranosti.

Troškovi uključuju porez na dodatu vrednost, a državni novac će se direktno uplaćivati na poseban namenski dinarski račun kod Uprave za trezor.  

Rok za podnošenje prijava je do 1.oktobra 2017. godine, a sredstva će se dodeljivati po pristiglim prijavama – do utroška sredstava predviđenih za ovu namenu.

Oznake: zemljoradničke zadruge konkurs za podsticaj zadruga bezpovratna sredstva zadrugama subvencije zadrugama


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.